Norska miljöpartiet MDG vill ge 1500 miljarder kronor till Ukraina – vilket är mer än landets BNP för 2021, alltså året innan invasionen.
Norska miljöpartiet: Ge 1 500 miljarder till Ukraina
Mest läst i kategorin
Som Dagens PS tidigare rapporterat tjänar den stora oljeproducenten Norge storkovan när oljepriset rusar till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Norges motsvarighet till Miljöpartiet, MDG, vill att dessa pengar ska doneras till Ukraina.
“Vi kan inte berika oss på Rysslands invasion av Ukraina. När världen upptäcker hur mycket Norge tjänar på kriget, kan vi bli sedda på som krigsprofitörer. Vi kan inte profitera på en humanitär katastrof”, säger MDG:s partiledare Une Bastholm till VG.
“Därför vill vi föreslå att pengarna som vi tjänar som följer av kriget, som för i år ligger på 1500 miljarder kronor, ska ges i form av en Marshall-hjälp till Ukraina, som en fond för hjälp och återuppbyggnad. Pengarna kan också gå till att motverka matvaru- och energikriser som följer av invasionen”.
Mer än hela Ukrainas BNP före kriget
Det är inte direkt några små pengar det handlar om. De 1 500 miljarder som MDG:s beräkningar visar att Norge tjänar på krisen motsvarar något mer än hela Ukrainas bruttonationalprodukt före kriget, alltså alla varor och tjänster som producerades i landet under 2021. Ukraina hade före kriget en befolkning på 44 miljoner och var Europas fattigaste land räknat i BNP per capita.
Pengarna från Norges oljeförsäljning går normalt sett till den norska oljefonden, som förvaltar norrmännens pensionspengar, men nu vill MDG alltså göra ett undantag från det. Partiet har 3 mandat av 169 totalt i Stortinget.
“Norge står inför ett stort vägval: Hur vi ska använda dessa pengar. När Ukraina blir bombat och miljoner av människor är på flykt, då måste vi bort från diskussionen i Norge om vad vi ska använda pengarna till i Norge”, säger Une Bastholm till VG.
Läs även: Norge vinnare när oljepriset rusar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.