Dagens PS

Norska hånet mot Northvolt: "Lära sig krypa innan man går"

BellonaledarenFrederic Hauge
Bellona-ledaren Frederic Hauge är inte imponerad över Northvolts förehavanden. (Bild: TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Vid det här laget är det i princip omöjligt att någon missat att batteritillverkaren Northvolt är i en tuff sits. En norsk finansman har nu tagit till orda mot bolagets förehavanden. Varför inte sparka på den som redan ligger?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Northvolt har ansökt om rekonstruktion i USA, där syftet är att omstrukturera skulder, anpassa verksamheten efter kundbehov och säkra fortsatt drift. I samma veva har bolaget stött på skarp kritik, inte minst från Norge.

Frederic Hauge, chef för Bellona och delägare i konkurrenten Morrow Batteries, går hårt åt Northvolt:

“Det är något med att lära sig krypa innan man går,” säger Hauge till norska E24 och kritiserar bolagets många fabriksprojekt och egenutveckling av teknologi.

Bistert i Norge – Sverige inte ensamt om mörk tid

Det är motiga tider för svensk ekonomi. Då kan det kan det säkert finnas någon som tycker att det är skönt att höra att vi inte är ensamma i vår utmaning.

Norska finansmannen: Ambitiösa planer står Northvolt dyrt

Northvolts ambitiösa planer inkluderade stora anläggningar i Sverige, Polen, Tyskland och Nordamerika, men finansieringsproblem och avbrutna kontrakt har lett till personalnedskärningar och inställda projekt. Trots utmaningarna får bolaget nu stöd från kunder som Scania, som går in med 1,1 miljarder kronor.

“Det är helt obegripligt i min värld. De har också satsat för mycket på egenutvecklad teknologi. De har inte fått tillräckligt med driftstimmar på utrustningen innan de skalade upp. Det är inte en förnuftig teknisk industriutveckling att bygga steg för steg,” säger Hauge.

ANNONS

Senaste nytt

Norska batteriindustrin också utmanad

Generalsekreteraren för Norsk elbilforening, Christina Bu, hoppas på Northvolts överlevnad. Hon lyfter fram vikten av europeisk batteriproduktion, inte bara för miljön utan även för geopolitisk säkerhet. “Europa måste stå på egna ben,” säger Bu.

ANNONS

Samtidigt har Norges batterisatsningar också stött på problem. Freyr säljer sitt fabriksbygge i Mo i Rana, och tidigare projekt från Equinor och Hydro har lagts ned. Ändå rör sig sektorn framåt med projekt som Vianodes grafittfabrik i Porsgrunn och Hydrovolts batteriåtervinning i Fredrikstad, rapporterar E24.

Northvolts vd avgår

Northvolts vd avgår: “I dag inleds en ny fas”

Northvolts skapare Peter Carlsson kliver av som vd men stannar i den krisande batteritillverkaren som senior rådgivare och sitter kvar i styrelsen.

“I dag inleds en ny viktig fas för både Northvolt och mig personligen. Chapter 11 möjliggör för företaget att under denna period fortsätta skala upp verksamheten, samtidigt som kund- och leverantörsåtaganden fullgörs. I slutändan handlar det om att positionera Northvolt på lång sikt. Sammantaget är det ett bra tillfälle för mig att lämna över till nästa generations ledare”, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Northvolt siktar nu på att slutföra sin rekonstruktion under första kvartalet 2025 och hoppas kunna bygga vidare på sin vision om europeisk batteridominans.

Läs även: Från beröringsskräck till boom – Saabs extrema tillväxtresa. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]