Norges oljefond bör få satsa pengar på vapen i det säkerhetspolitiska läge vi är i, anser allt fler. Norges regering är under press.
Norge vill satsa oljepengar på vapen


Mest läst i kategorin
Norges regering är satt under en växande press som gäller landets gigantiska förmögenhetsfond, den som i vardags kallas oljefonden.
Flera oppositionspartier beskriver det nuvarande förbudet mot vissa investeringar som ”ologiskt” i det säkerhetsläge vi är i globalt.
Norska oljefonden är världens största statliga förmögenhetsfond och investerar globalt. Sedan början av 2000-talet har den haft en begränsning i att inte få investera i företag som tillverkar kritiska komponenter för kärnvapen.
Dessutom har fondens etiska riktlinjer förbjudit den att investera i företag som producerar klustervapen, antipersonella landminor och tobak.
Norge varnar för raketer från Sverige. Dagens PS
Vill häva förbudet
Konservativa Höyre kräver nu att regeringen häver förbudet mot att investera i försvarsföretag, med hänvisning till Rysslands invasion och angreppskrig i Ukraina och den ”betydande upprustning” som sker på olika håll i världen.
“Vi står för närvarande inför den allvarligaste säkerhetskrisen sedan andra världskriget. Det finns ett akut behov av ökade investeringar i den västerländska försvarsindustrin för att skydda vår egen och våra allierades säkerhet”, säger Tina Bru, vice partiledare hos Höyre.
Enligt henne borde Norges statsminister Jonas Gahr Støre ändra det etiska ramverket för landets förmögenhetsfond för att se till att företag som ses som viktiga för västvärldens säkerhet inte utesluts.
Senaste nytt
Har sagt nej tidigare
Fonden har tidigare exkluderat den brittiska försvarsentreprenören BAE Systems på grund av företagets produktion av nyckelkomponenter för kärnvapen och den amerikanska försvarsentreprenören Lockheed Matin Corp på grund av klustervapen.
“Över hela västvärlden anskaffas centrala vapen från företag som för närvarande är exkluderade från oljefondens investeringar. Det är ologiskt att Norges pensjonsfond förbjuds att investera i samma företag som regeringen köper från genom statsbudgeten”, säger Bru.
Debatten om hur Norges förmögenhetsfond bör reagera på det föränderliga säkerhetslandskapet kommer i en tid av högre försvarsutgifter och skyhöga industrivinster när regeringar reagerar på förhöjda geopolitiska risker, konstaterar CNBC.
Försvarsaktier har vanligtvis exkluderats från portföljer baserade på miljö-, sociala och likartade faktorer av etiska skäl.
Under de senaste månaderna har ESG-fondförvaltare ändå blivit alltmer bekväma med att investera i försvarsbolag.
Förbudet ”ett hyckleri”
Hans Andreas Limi, som företräder högerextrema Framstegspartiet, har nyligen föreslagit att oljefonden ska skippa sitt förbud mot kärnvapenaktier, enligt Limi ett förbud som är ”ett hyckleri”.
Ida Kassa Johannesen, chef för kommersiell ESG hos Saxo Bank, menar att Norges finansdepartement inte bör påverkas av påtryckningar för att häva fondens kärnvapenförbud.
”Departementets åtgärder bör inte styras av allmänhetens åsikter utan snarare av fondens förmånstagares bästa, Norge och dess nuvarande och framtida generationer”, säger Johannesen.
Norska kronan allt starkare – men ingen sänkt ränta? Dagens PS
Därför är svenska kronan starkare än Norges. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

TO3 tillgänglig för teckning