Dagens PS

Nordea slipper undan penningtvättsutredning

Nordeas vd Casper von Koskull skriver i rapporten att banken nu ska se över "de finansiella målen, inklusive vår kapital- och utdelningspolicy". (Foto: TT)
Nordeas vd Casper von Koskull skriver i rapporten att banken nu ska se över "de finansiella målen, inklusive vår kapital- och utdelningspolicy". (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 14 dec. 2018Publicerad: 14 dec. 2018

Ekobrottsmyndigheten inleder inte en förundersökning om misstänkt penningtvättsbrott i Nordea. Det uppger myndigheten i ett meddelande på sin sajt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var Hermitage Capital Management (HCM), med Bill Browder i spetsen, som i oktober lämnade in en brottsanmälan. Formellt lämnades den in i Göteborg.

Anmälan avsåg bland annat omfattande misstänkt penningtvätt rörande kapital i Ryssland. Enligt anmälan har 175 miljoner dollar från bedrägerierna ”tvättats” genom att ha överförts till 365 bankkonton i Nordea i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Ekobrottsmyndigheten har med anledning av anmälan genomfört möten med brottsutredande myndigheter i Danmark, Norge och Finland varvid det har framkommit att motsvarande anmälningar skett även i dessa länder under hösten.

Myndigheten har endast granskat överföringarna som skett till svenska konton.

Detta innebär att Ekobrottsmyndigheten har bedömt de överföringar som skett till svenska Nordea-konton. Antalet överföringar som har skett till svenska konton är få och omfattar en mindre del av det totala beloppet. Samtliga pengaöverföringar till svenska Nordea-konton utom en har skett så lång tid tillbaka att de är preskriberade.

“Vad gäller den enstaka överföringen som inte är preskriberad har denna ägt rum i april 2014 och skall bedömas utifrån då gällande straffbestämmelse om så kallat penninghäleri. Därvid görs bedömningen att omständigheterna kring överföringen inte utgör tillräcklig grund för att det skall anses föreligga anledning att anta att någon på Nordea begått brott”, uppger myndigheten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]