Dagens PS

Nördarna räddade Lego från undergång – värt 320 miljarder

Lego
Lego hittade räddningen i att fokusera på vuxna. Här Bowser från Mario i stor legoversion. (Foto: Christy Radecic/AP/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Lego går bättre än någonsin. Men så har det inte alltid varit. I en ny bok beskrivs vägen till toppen för Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen som för för tjugo år sedan var nära finansiell undergång.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag var redo att satsa allt jag ägde på att rädda Lego”, säger Kjeld Kirk Kristiansen i boken Mitt Liv med Lego, som skrivits av Jens Andersen och som nyligen översatts till svenska.

Enormt varumärke

Det danska leksaksmärket Lego är i dag mer än bara byggklossar av plast. Med stora framgångsrika varumärken som Ninjago och Lego City, storfilmer som Lego Batman och Lego Movie samt en hel drös tv-spel är det idag en storfavorit bland barn världen över.

Märket finns på strumpor, pyjamasar och skolryggsäckar. I butiker över hela världen kan man rassla runt i hinkarna där legobitar säljs i lösvikt och så gott som alla stora filmer och datorspel har sin motsvarighet som byggsats i legovärlden – från Pirates of the Caribbean, till Kalle Anka och Avengers.

ANNONS

Senaste nytt

Kunde gått upp i rök

Men det kunde ha gått upp i rök, berättar den danske leksakskungen Kjeld Kirk Kristiansen som äger Legoimperiet. Det skriver Expressen.

Investmentbolaget Morgan Stanley erbjöd två miljarder dollar för företaget, på ett möte i en jaktstuga 2004, berättar Kristiansen i boken.

Sälj medan Lego fortfarande är värt nåt

“De försökte övertyga mig: ’Sälj företaget medan det fortfarande är värt några miljarder!’, säger Kristiansen i boken, rapporterar Expressen.

ANNONS

Men han vågade tro på sitt familjeföretag. Han är barnbarn till grundaren Ole Kirk Christiansen, och trots att underskotten var enorma i företaget tackade han nej till Morgan Stanley.

Han avsade sig vd-posten och gav en ny styrelse uppdraget att rädda företaget. Ingenting var heligt när företaget stuvades om. Personal sades upp och genom hårda besparingar lyckades man göra en vinst 2005.

En enda chans

Den dåvarande styrelseordföranden Mads Øvlisen sa då att ”Vi har bara ett skott kvar i bössan”, skriver Expressen.

Nördarna räddade Lego

Lego vände sig under samma period till sin entusiastiska fanbase – de vuxna legonördarna.

Den nye vd:n Jørgen Vig Knudstorp berättade i Jyllandsposten att man identifierade dem som en stor tillgång, men att han inte ville kalla dem för nördar.

“I själva verket är de våra bästa kunder. Jag kallar dem hellre entusiaster, sade han”, skriver Expressen.

När finanskrisen sedan slog till några år senare gick Lego mot strömmen och fortsatte växa när många andra företag haltade eller gick under. Nu räknas Kristiansens familj som Danmarks rikaste och hans son Thomas väntas under 2023 att ta över stafettpinnen som företagsledare för Lego.

ANNONS

Läs även: Test: vi bygger McLarens F1-bil i Lego – för vuxna?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]