Finska telekomjätten Nokia har hjälpt till att bygga upp Vladimir Putins övervakningssystem i Ryssland, rapporterar New York Times.
Nokia hjälpte Putin att bygga spionnätverk i Ryssland
Mest läst i kategorin
Den finska telekomjätten Nokia har sålt utrustning och tjänat stora pengar på telekommunikation i Ryssland – och samarbetat med Vladmir Putins regering med att bygga upp ett effektivt system för att spåra (och mörda) presidentens politiska fiender.
Den ryska säkerhetstjänsten FSB använder sig av System for Operative Investigative Activities, eller SORM, för digital övervakning – lyssna på telefonsamtal, läsa email och sms. New York Times skriver att Nokia levererat utrustning och tjänster i mer än fem år för att koppla ihop det nätverket med Rysslands största telefonnätverk MTS, enligt dokument som tidningen kommit över.
Nokia har inte levererat spionutrustningen som sådan, men dokumenten belägger enligt NY Times hur företaget arbetat med ryska bolag med koppling till staten för att planera, effektivisera och felsöka SORM-nätverkets förbindelse med MTS-nätverket.
Systemet spionerade på mördad oppositionspolitiker
SORM-systemet har bland annat använts för att spionera på oppositionspolitikern Boris Nemtsov, som mördades nära Kreml 2015. Det har också använts mot den fängslade oppositionsledaren Alexej Navalny.
Det finska bolaget lämnade Ryssland tidigare i mars men lämnade kvar utrustningen, som med största sannolikhet används av regimen för att spionera på politiska motståndare och kväva protester mot kriget i landet i detta nu, enligt tidningen.
Dokumenten från Nokia som NY Times kommit över rör perioden 2008 till 2017, och belägger tydligt hur Nokia visste om att de hjälpte till att bygga ett storskaligt övervakningssystem samtidigt som Vladimir Putin slog ned allt hårdare mot oliktänkande i Ryssland och blev allt mer aggressiv i utrikespolitiken.
Nokia: Lagstiftningen krävde övervakning
I ett svar till tidningen säger Nokia att de rysk lagstiftning krävde att de tillverkade produkter som tillät att SORM-nätverket skulle kunna anslutas – de hade att välja på att leverera enligt lagen eller lämna landet helt. De säger också att andra länder har liknande krav.
“Nokia har inte en förmåga att kontrollera, komma åt eller störa någon laglig avlyssningskapacitet i de nätverk som våra kunder äger och driver”, säger företaget i ett uttalande.
Nokia är långt ifrån ensamma bland internationella bolag att ha kapitaliserat på Rysslands utveckling – Expressen rapporterade under tisdagskvällen om hur svenska industrijättar som SKF, Sandvik och Atlas Copco sålt utrustning till det ryska kärnvapenprogrammet. De är inte heller ensamma i telekombranschen att få kritik för sina affärsmetoder, svenska Ericsson brottas just nu med en mutskandal med terrorsekten IS.
Läs även: Svenska industrijättar levererar till Rysslands kärnvapen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.