Stockholms Handelskammare bjöd in till en välbesökt konferens kring hur huvudstaden kan stärka sin position som internationellt finansiellt centrum.
Niklas Wykman: "Vår storhet bygger på att hushållen deltar"
Mest läst i kategorin
Dagens PS fick ett samtal med inledningstalaren och Veckans börsprofil, finansmarknadsminister Niklas Wykman, om hur svensk finansmarknaden mår, vilken samhällsroll den har och vad ministern kan göra för att motverka det sjunkande sparandet.
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
1. Fokus för konferensen är hur Stockholms och Sveriges finansmarknad står sig. Vad är din syn på vår position i dag?
“Sverige sticker ju ut internationellt i jämförelse med andra europeiska länder på så sätt att vi har ett stort deltagande från hushållen. Det är bra eftersom då kommer avkastningen som näringslivet skapar fler till del och det blir samtidigt lättare för företag att hitta finansiering.”
Senaste nytt
2. Vilken betydelse har det för näringslivet och samhället i stort att svensk finanssektor är stark?
“Vår storhet bygger mycket på att hushållen deltar genom pensionssystemet, genom investeringssparkonton (ISK) och en gång i tiden så startade man allemansfonder. Det gör ju att tillväxten brett i näringslivet också kommer hushållen till del. Det är det allra viktigaste och bidrar till att hushåll för del av näringslivets framgångar och att vi får en rättvisare fördelning på sätt i Sverige”.
“Den andra delen som är viktig är att många nystartade företag och bolag får lättare att hitta kapital istället för att det finns på bankkonton. Det är också bra för entreprenörs-klimatet i Sverige så det är två vinnare på det. Men i allt detta så är det otroligt viktigt för att det här ska fungera så måste vi ha stabilitet och starka skydd för konsumenter och hushållen, annars fungerar det inte.”
3. Sverige och Stockholm ligger hyfsat till internationellt i konkurrensen av olika finansiella centrum. Exempelvis rankas vi som det 12:e mest attraktiva i Europa, men bara 31:a i världen. Vad skulle vi kunna göra för att klättra högre upp?
“Om branschen vill driva på för att Stockholm ska bli mer attraktivt och utvecklas så är vi beredda att lyssna på deras förslag. Tycker också det lovvärt att man vill göra det och det kan komma mycket gott av det som att vi får fler företag och ökat entreprenörskap kopplat till detta.”
“Mitt budskap är att återkomma med vilka förslag man vill se men också en viktig läxa för den här branschen och även för andra är att vi behöver vara attraktiva som huvudstad som helhet. Att vi exempelvis bekämpar brottslighet och har bra skolor så att andra känner att man vill flytta hit och att vi kan konkurrera med New York, London och andra finanscentrum. Det räcker inte att vi BARA har bra villkor i finanssektorn.”
4. Det har kommit oroande statistik senaste veckorna om att sparandet minskar blad exempelvis unga och kvinnor. Kan du göra något i din roll för att öka privatsparandet i de här grupperna och generellt?
“Vi har ju nu berättat att vi ska förbättra villkoren för Investeringssparkonton till exempel. Det är ett viktigt förslag; att göra det mer lönsamt att spara. Sen har vi haft, och delvis fortfarande har, en tuff situation med kostnadsökningar så det är klart att det tär på hushållens möjlighet att spara. Så att generellt komma tillbaka till prisstabilitet och låg inflation är ju viktigt för att hushållen ska få de ekonomiska förutsättningarna att spara.”
5. Hur ser ditt eget aktie- och börsintresse ut?
“Det är ju offentligt så det går att ta del av. Jag sparar i två indexnära fonder.”
Finansmarknadsministern tillägger att han inte vill uttrycka sig på något sätt som verkar som att han ger råd om hur man ska göra och avstår därför att kommentera vilken den första aktien var han investerade i.
Läs mer:
Veckans börsprofil: Spiltans vd: “Vi missade 10 000 procent i avkastning”
Veckans börsprofil: Teknikförvaltaren öppnar upp om sina två senaste aktiefynd
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.