New York-börsen lockar till sig allt fler stora noteringar och slår Hongkong och London, de två andra stora finansnaven, med hästlängder.
New York-börsen utklassar London och Hongkong
Mest läst i kategorin
2006 uttryckte senator Charles Schumer och borgmästaren Michael Bloomberg sin oro i en artikel i Wall Street Journal.
Bakgrunden?
Båda fruktade att New York höll på att förlora sin ledande ekonomiska roll. Föregående år hade bara en av de 24 största börsintroduktionerna skett där.
Utan konkurrens
17 år senare har New Yorks styrande inte mycket att oroa sig för, skriver The Economist.
I kampen mellan världens globala finanscentra har The Big Apple inget motstycke – och när det gäller aktiemarknader utökar man utan problem sin ledande ställning.
3 mars meddelade Arm, ett brittiskt halvledarföretag ägt av japanska investerare i Soft Bank, att man skulle lista bolaget enbart i New York – trots en kampanj från brittiska regeringen för att uppmuntra en notering i London.
4 mars förklarade CHR, ett London- listat företag inom byggmaterial, att man skulle flytta sin huvudnotering till New York.
Samma vecka lämnade tunga kemiföretaget Linde Frankfurt-börsen men behöll sin notering i New York.
Senaste nytt
Kinesiska bolagpå ingång
Nu är även kinesiska företag på väg, efter en paus på nästan två år. Nya regler erbjuder en väg för fler kinesiska företag att notera sig utomlands.
Förra månaden drog elektronikföretaget Hesai Group in 190 miljoner dollar på Nasdaq i den största kinesiska noteringen sedan 2021.
Även modeföretaget Shein är nu på väg mot New York-börsen enligt uppgifter.
Halkar efter
New Yorks framgångar är en spegelbild av Hongkongs och Londons misslyckanden.
Det är de enda aktiemarknader som kan konkurrera med New York men lyckas inte locka till sig tillnärmelsevis så mycket affärer.
Redan under 2019 tog NY in tre gånger så mycket affärer som de två största konkurrenterna.
Idag innehåller listningskön i Hongkong få företag utanför Kina samtidigt som London slåss med egna problem.
Ett vanligt brittiskt klagomål är att de pensionsfonder och försäkringsbolag som finns investerar anmärkningsvärt lite av sina tillgångar i brittiska aktier och bidrar till att det saknas en naturlig bas av investerare.
Rött skynke?
Shanghai och Shenzhen är enorma börser med ett sammanlagt börsvärde på mer än 12 miljarder dollar.
Men det styrande kommunistpartiet är ett ständigt hot i investerares ögon och de kinesiska aktiemarknaderna beter sig fortfarande irrationellt.
En indikation på det är att aktier i företag som är noterade på kinesiska fastlandet och i Hongkong är nästan 40 procent dyrare på fastlandet.
Inga utmanare
Inte heller Japan med en aktiemarknad i Tokyo som har ett börsvärde på cirka 5,4 miljarder dollar lyckas attrahera internationella affärer idag.
Amsterdam och Dubai har börser som vuxit men fortfarande ses som regionala eller möts med skepsis.
Singapore, som passerade Hongkong i förra årets Global Financial Centers Index, är ett växande nav för förmögenhetsförvaltning men en minior när det gäller aktier.
I stället börjar och slutar den finansiella kapitalvandringen i New York.
Det gäller i allt högre utsträckning såväl amerikanska som europeiska företag och, räknar man allmänt med, snart även kinesiska.
Läs även: BofA: Börsen kommer fortsätta upp ända till 2030
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.