Svenska myndigheter varnar för risken att nya bankutmanare, så kallade neobanker, används av kriminella för bedrägerier, penningtvätt och terrorfinansiering. I en färsk rapport föreslår man att neobankerna ska begränsas från att erbjuda vissa tjänster som kan vara attraktiva för brottslingar.
Neobanker blir tillhåll för kriminella: "Flitiga användare"
Mest läst i kategorin
De senaste åren har kraven på bankerna skärpts, inte minst efter den stora penningtvättshärvan i Baltikum.
Men det finns fortfarande stora summor från brottsvinster som behöver tvättas, och nu menar svenska myndigheter att bankernas utmanare, neobankerna, utnyttjas av kriminella, rapporterar Dagens Industri.
Polisen: “Flitiga användare av neobanker”
”Finanspolisens analyser visar att kriminella aktörer är flitiga användare av neobanker”, skriver man i rapporten och fortsätter:
”Det finns flera exempel på kriminella aktörer som efter att ha nekats att bli kund eller avslutats som kunder hos traditionella banker därefter har öppnat konton i neobanker”.
Samordningsfunktionen, den nationella samordningsgruppen för åtgärder mot penningtvätt och terrorbrott som leds av Polismyndigheten men samlar 16 svenska myndigheter och Advokatsamfundet, berättar hur kriminella nu dras till neobankerna, de nya digitala bankerna.
NEOBANKER
• Med neobanker åsyftas företag som erbjuder bankliknande tjänster helt digitalt.
• Neobanker kan ha ett eget banktillstånd, men även andra typer av institut kan erbjuda banktjänster som ut- eller inlåning genom samarbeten med en bank, så kallade white labeling-upplägg.
• I slutet av 2023 fanns det cirka 30 neobanker under Finansinspektionens, FI:s, tillsyn. Dessa stod för 7 procent av det totala antalet misstankerapporter till Finanspolisen under 2023.
• Exempel på neobanker med verksamhet i Sverige är Revolut, Northmill, Lunar, Klarna och Marginalen.
Källa: Dagens Industri
Fenomen utnyttjas för terrorism
”Neobanker som fenomen löper en betydande risk att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism”, säger Annie Frohm vid NOA när hon sammanfattar rapporten.
De kriminella attraheras av precis det som neobankerna använder för att konkurrera. Det går snabbt och det är enkelt, särskilt att bli kund. Men polisen och bankerna identifierar särskilda risker kopplade just till att det är snabbt och enkelt.
”Problemet är att det blir väldigt många mellanhänder, och det gör att det blir svårare för brottsutredande myndigheter att spåra och följa pengar och identifiera aktörer”, säger Annie Frohm.
Läs även: IMF vill se nya regleringar för fintechbolagen. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.