“Vi är väldigt nöjda och har hittills slagit alla våra prognoser”, säger Veckans börsprofil Daniel Aarenstrup efter att hans nätmäklare SAVR nu varit live i ungefär en månad med att utöver fonder också erbjuda aktiehandel.
Nätmäklarnas skräck: "Finns en uppbyggd stark frustration"
Mest läst i kategorin
Nu berättar han för Dagens PS läsare hur hans eget börsintresse ser ut, var idén att starta en egen sparplattform kom ifrån och hur SAVRs courtage-modell som han hoppas ska locka över kunderna från de andra stora nätmäklarna egentligen fungerar.
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Daniel Aarenstrup.
Titel: Vd och grundare av nätmäklaren SAVR.
Bakgrund: Grundade plattformen SAVR 2019 som utmanade med framförallt lägre fondavgifter. Entreprenör i tidig ålder, bland annat startat flertalet olika träningsappar.
Aktuell: Lanserade i mitten av september möjligheten att också handla i aktier efter att tidigare helt fokuserat på fonder.
1. Först och främst, hur kommer man på att man ska starta en ny nätmäklare, det vimlar ju av både gamla och nya konkurrenter?
“När vi satte igång redan 2016 så fanns det bara ett par robotrådgivare i sina startgropar, och sen var det Avanza och Nordnet. Även om vi långt ifrån visste hur vi skulle lösa det, så var möjligheten då tydlig för oss, vi ville bygga en ny upplevelse kring fondsparande och tag mindre betalt för det. Sedan dess har flera bets mot samma möjlighet kommit och gått, men vi har ett par års försprång och en bit över 100 000 kunder före de senaste utmanarna på marknaden”.
Senaste nytt
2. Ni började med fonder men är sedan en månad också igång med aktiehandel, hur går det?
“Vi är väldigt nöjda och har hittills slagit alla våra prognoser. Under tiden vi byggde så pratade vi mycket med våra befintliga fondkunder och förstod att 70 procent även hade aktieportföljer på andra plattformar. Där har vi sett ett stort inflöde med befintliga kunder som nu vill slå ihop sin portfölj med aktier och fonder. Kunderna på SAVR har ofta kommit med befintliga, lite större portföljer, som de vill flytta ut från en annan bank. Därför har vi investerat mycket i ett snabbt flyttverktyg som är helt digitalt, utan transaktionsavgifter, utan skatteeffekt och som flyttar dina tillgångar utan att du behöver ligga utanför marknaden”.
3. Ni profilerar er med en egen courtage-modell, berätta hur ser den ut och vad är fördelen för kunderna?
“Vi spenderade flera år med att intervjua och analysera Avanza (börskurs Avanza) och Nordnets (börskurs Nordnet) kunder. Där förstod vi snabbt att det fanns en uppbyggd stark frustration mot courtageklasserna, de är uppenbart konstruerade för att vara komplexa och sätta kunden i situationer där de överbetalar utan att tänka på det. Ett exempel är en kund som har en lite större portföljer, han väljer därför courtageklass Large. Trots det gillar han ofta att göra små köpordrar för att skala in sig i bolag och betalar då ett högt minimumcourtage för varje enskild transaktion”.
Och hur tar ni betalt?
“Vi tog därför fram en modell med automatiska courtageklasser så kunden får alltid det bästa priset oavsett transaktionsstorleken. Ditt courtage beräknas alltså på varje enskild transaktion, gör du en liten transaktion så betalar du en högre procent, gör du en stor transaktion så får du en lägre procent. Minimum courtaget är aldrig mer än en krona.”
4. Hur ser ditt eget sparintresse ut, är det fonder eller aktier som gäller?
“Jag är nog själv rätt spot-on vår egen typiska målgrupp. Jag har lite fonder, lite aktier, jag tycker det är oerhört kul med börsen och att hitta egna aktiecase, men jag har ingen professionell erfarenhet och har samtidigt förståelse att en global indexfond skulle fungera minst lika bra. För mig är avkastningen inte allt, jag tycker det är intressant att följa bolag och har inget emot att spendera tid med min portfölj. Just det drivet och möjligheten att kunna engagera sig och gräva djupt i sitt aktieintresse är det vi försöker fånga i SAVRs användarupplevelse.”
5. Du är serieentreprenör, vad drivs och inspireras du av i ditt bolagsbyggande?
“Jag började i studiekorridoren som 19-åring, där fyllde jag hela rummet med kartonger med elektronikprylar från Alibaba. För mig är det kombinationen av att få jobba med riktigt smarta människor ihop med jakten på att lösa svåra och riktigt komplexa problem. Sälja elektronik från Kina var ett lite lättare problem, medans aktiehandel i realtid på 17 marknader får nog ändå hamna i den komplexare kategorin”.
Läs mer:
Veckans börsprofil: Omvärldsstrategen: “En annan Trump än 2016” – Dagens PS
Veckans börsprofil: Kursrusarens vd: “Vi startar så mycket vi kan nu” – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.