Både Nordnet och Avanza är otydliga med sina avgifter för valutaväxling. Båda bolagen drar in stora belopp när kunderna köper aktier på utländska börser.
Nätmäklare otydliga med växlingsavgifter
Mest läst i kategorin
På sistone har börsen varit het med utländska bolag som Gamestop och Tesla. Det innebär bra business för både Avanza och Nordnet eftersom bolagen dels tjänar pengar på courtage, men också på den automatiska växling som sker när kunder utan ett separat valutakonto köper aktier på utländska börser.
Enorm ökning
I rena siffror var ökningen enorm. Nordnets valutaintäkter steg till 512 Mkr under 2020 från 177 Mkr året innan, och Avanzas valutaintäkter ökade till 356 Mkr från 125 Mkr, rapporterar Di.
Men för kunderna är det komplicerat att se vad valutaväxlingsavgiften faktiskt blir. Det involverar ytterligare klick eller separata kostnadsredovisningar för att se vad beloppet är.
Vill inte dölja avgifter
Nätmäklarna, å sin sida, hävdar dock att de inte vill dölja några avgifter, utan att det istället rör sig om skärmytor och gränssnitt som ska utnyttjas på bästa sätt.
”Det är av användargränssnittskäl vi valt att ha det så. Det är inte så att vi har försökt dölja den på något sätt”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, till Di.
Ny knapp tillkommit
Efter att Di uppmärksammade Avanza om saken så har dock en knapp tillkommit på nätmäklarens hemsida – som uppmanar kunderna att ”granska innan köp”, där både courtage och valutaväxlingsavgift tydligt framgår innan affären kan genomföras.
Även Nordnet är inne på samma spår, uppger Nordnets kommunikationsdirektör Johan Tidestad.
”I det här nya flödet är planen att visa estimerad valutaväxlingskostnad i samma vy som courtaget”, säger han.
Läs mer: Så blir Avanzas rikaste kunder ännu rikare
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.