Italiens export till Kina har tredubblats på lite mer än ett år – men ingen kan förklara varför.
Mystisk ökning av italiensk export till Kina
Mest läst i kategorin
Italiens export till Kina har i år ökat enormt vilket förbluffar experter som har svårt att förstå varför.
Landet exporterade varor för över 3 miljarder euro i februari, vilket är en ökning med 131 procent mot föregående år. Det kan jämföras med exporten under januari 2022, då Italien levererade varor och tjänster till Kina för 1 miljard euro.
Mystisk ökning av exporten
Ökningen är svår att förklara även under normala förhållanden, men nu när Rysslands krig mot Ukraina rör om i leveranskedjorna och ställer traditionella handelsflöden på ända, är den ökade exporten rent utav mystisk, skriver Bloomberg.
Italien är det enda av G7-länderna som har skrivit under Kinas investeringsplan Belt and Road Initiative, men de ekonomiska fördelarna har sedan 2019 har varit begränsade.
De politiska relationerna svalnade dessutom ordentligt under premiärminister Mario Draghi, och hans efterträdare Giorgia Meloni, har signalerat att hon kommer att dra sig ur Kinaavtalet före årets slut.
Så vad är det som Italien exporterar?
Det som förbryllar experterna är att det är läkemedel som ligger bakom den ökade exporten, eller mer specifikt ”läkemedel som består av blandade eller oblandade produkter för terapeutisk eller profylaktisk användning”.
Läkemedel står för nästan två tredjedelar av Italiens export till Kina.
Den senaste tiden har italienska medier spekulerat i att den bakomliggande drivkraften är den skenande kinesiska efterfrågan UDCA, en kemikalie som vanligen används i läkemedel för levern. UDCA hävdas, helt ogrundat, kunna förebygga covid-19.
Ökad efterfrågan av läkemedel
Hur det nu än är med den saken så ser den kinesiska befolkningen ut att ha insjuknat i covid i december och januari, och bör i så fall ha återhämtat sig innan den italienska exporten började öka.
En förklaring kan vara att den regionala handeln förändras, och det är sannolikt att det är den kinesiska efterfrågan av läkemedel som ligger bakom, menar Peter Cereti på Euroasia Group, som undersökt exporten.
“Större italienska läkemedelstillverkare skickar så mycket produkter tillverkade i Italien de kan. Och kanske skickas vissa mediciner tillverkade i EU till Italien för vidare export till Kina.”
Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Exportvaror från EU försvinner i rysk “spökhandel”
Läs även: Pasta-kris i Italien – nu kokar kastrullen över
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.