Om vi skulle drabbas av en ny finanskris är det regeringen och finansdepartementet som är ytterst ansvariga, men mest handlar det om styrning i förväg.
Myndigheterna som hanterar en eventuell finanskris
Mest läst i kategorin
Bankkrisen ger oro för en ny finanskris men myndigheterna menar att mycket har ändrats sedan finanskrisen 2008, det rapporterar Tidningen Näringslivet.
Regeringen och finansdepartementet hanterar en eventuell kris med styrning i förväg genom lagar och regler och om det skulle bli kris är hanteringen av den delegerad till särskilda myndigheter.
Finansiella stabilitetsrådet är ett samarbetsorgan för information om synsätt och planer mellan finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden.
Finansinspektionen har tillsyn över bankerna och kontrollerar att de följer gällande regler. På så sätt handhar de det förebyggande arbetet för finansiell stabilitet.
Sedan finanskrisen 2008 har reglerna skärpts och kraven på bankerna är tuffare, de måste ha mer likvida medel tillgängliga och mer kapital.
Riksbanken ger lån till banker med problem och ser till att bankerna har likvida medel vid bankkriser, om en bank faller tar Riksgälden över.
Riksgälden träder in om en svensk bank skulle falla genom att den gör stora förluster och får kapitalproblem, då kan den gå i så kallad resolution.
Resolutionsreglerna gäller för nio stora, systemviktiga, banker, mindre banker får gå i konkurs men insättarna skyddas då av insättningsgarantin. Finansinspektionen avgör om en bank fallerar och när det sker träder resolutionsregelverket in, skriver TN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.