Dagens PS

Myndigheter griper in mot kinesiska investeringar

Enligt Kinaexperten Frédéric Cho skapade stora kinesiska investeringar i Europa 2015–2016 oro som ledde till striktare regler, nu stoppas många avtal med Kina inblandat
Enligt Kinaexperten Frédéric Cho skapade stora kinesiska investeringar i Europa 2015–2016 oro som ledde till striktare regler, nu stoppas många avtal med Kina inblandat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Redan för flera år sedan minskade Kina sina investeringar i Europa nu gör misstänksamhet och striktare regler att europeiska myndigheter stoppar kinesiska investerare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2016 investerade kinesiska bolag 47,4 miljarder euro i EU och Storbritannien, 2022 hade investeringarna minskat till 7,9 miljarder euro, det rapporterar Dagens Nyheter.

Kina förbjöd irrationella investeringar

Siffrorna kommer från en rapport gjord av forskningsgruppen Rhodium Group och tankesmedjan Merics i Berlin.

Att så mycket av de kinesiska investeringarna i Europa försvunnit beror på flera saker, bland annat på att den kinesiska ledningen förbjudit irrationella investeringar.

“Man hade tröttnat på att kinesiska företag köpte Waldorf Astoria i New York och blev huvudägare i europeiska fotbollsklubbar. Det sågs som kapitalflykt och kapitalförstöring”, säger Kinaexperten Frédéric Cho till DN.

Skärpt granskning i Europa

Han säger vidare att en annan orsak är att de enorma investeringar som gjordes 2015–2016 skapade oro i Europa som skärpte granskningar av investeringar.

EU började tillämpa ett ramverk för granskning av utländska direktinvesteringar i oktober 2020 och alla EU-länder utom Bulgarien och Cypern har nu, eller håller på att få, nationella lagar på området.

Rhodium Groups och Merics rapport visar att minst 10 av 16 avtal som som planerats eller ingåtts av kinesiska parter inom teknik och infrastruktur stoppades av europeiska myndigheter förra året.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Teknikbolag från Kina kan ge 1 900 jobb i Timrå

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS