Kina utgör ett allvarligt ekonomiskt hot och ett säkerhetshot, de försöker påverka politiken i väst och stjäla immateriella tillgångar.
MI5 och FBI varnar för spioner från Kina som snokar överallt
Mest läst i kategorin
FBI:s direktör Christopher Wray och MI5:s generaldirektör Ken McCallum träffade på onsdagen ledare för privata företag och akademin i London för att uppmärksamma det de kallar för ett allvarligt säkerhetshot från Kina, det rapporterar CNN.
Enligt de främsta brottsbekämpande tjänstemännen från de båda länderna försöker Kina stjäla immateriella tillgångar och påverka politiken i västländer.
Möte i London
Christopher Wray och Ken McCallum höll evenemanget i London för att lyfta fram de två säkerhetsbyråernas gemensamma arbete för att motverka det de kallar för den allvarligaste utmaningen av spionage och hackning från den kinesiska regeringen.
FBI-direktören sade att, förutom att stjäla teknik, har Kina dragit lärdom av Västs försök att straffa Ryssland för invasionen av Ukraina och vidtar nu även åtgärder för att skydda sin ekonomi från eventuella framtida sanktioner om landet med våld skulle försöka ta över Taiwan.
“Vi har sett Kina leta efter sätt att isolera sin ekonomi mot potentiella sanktioner och försöka skydda sig själva från skada om de gör något för att väcka ilska hos det internationella samfundet”, sade Christopher Wray, och tillade att de i hans värld kallar den typen av beteende för en ledtråd, det skriver CNN.
Snokar efter företag
Christopher Wray sade i kommentarer till sammankomsten i London att Kinas spioner snokar efter: “företag överallt från storstäder till små städer, från Fortune 100-företag till nystartade företag, folk som fokuserar på allt från flyg till AI till läkemedel”, det skriver Fortune.
Fortune skriver att enligt ett uttalande från den amerikanska regeringen säger Christopher Wray att Kina kör ett överdådigt hackningsprogram som är större än programmen i alla andra stora länder tillsammans och att landet ser cyber som vägen för att stjäla och fuska i stor skala.
Skyllde hackerattack på Kina
Den amerikanska regeringen och amerikanska cybersäkerhetsföretag har länge hävdat att Kina driver expansiva hackningsoperationer. USA och Storbritannien skyllde exempelvis en attack mot Microsoft Exchange förra året på aktörer som är anslutna till den kinesiska regeringen och anklagade ledningen i Peking för ett stort urval skadliga cyberaktiviteter.
MI5:s generaldirektör uppmärksammade att evenemanget på onsdagen var första gången som MI5:s och FBI:s ledare höll ett gemensamt offentligt evenemang. De två brottsbekämpande byråerna har ett nära samarbete med MI5-personal som arbetar på FBI och vice versa.
Vidta skyddsåtgärder
Ken McCallum uppmanade företag att vidta åtgärder för att skydda sig och sade att ett stort antal statliga och kommersiella mål har hackats. Han sade att ett utbrett västerländskt antagande om att växande välstånd i Kina och ökade kontakter med väst automatiskt skulle leda till större politisk frihet i landet har visat sig vara totalt fel.
“Men det kinesiska kommunistpartiet är intresserat av våra demokratiska, media- och rättssystem. Inte för att efterlikna dem, tyvärr, utan för att använda dem för sin vinning”, sade han, skriver CNN.
Enligt Ken McCallum driver MI5 nu sju gånger fler utredningar relaterade till Kinesisk aktivitet i Storbritannien än de gjorde 2018.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kina irriterade efter NASA-oro om att de ska “ta över månen”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.