Kina manipulerar priserna på sällsynta metaller. ”Ett existentiellt hot” mot västvärlden, menar nu kritiker i Australien.
Metall-kris: "Kina manipulerar priserna – ett globalt hot"
Mest läst i kategorin
Kinas premiärminister Li Qiang har besökt Australien. Sista punkten på resan blev ett besök vid en anläggning i västra Australien där man bearbetar litium.
Det ses som en markering av Kinas strävan att behålla kontrollen över världens kritiska metaller och sällsynta jordartsmetaller – något som i Australien kallas alt från ”obekväm verklighet” till ”existentiellt hot”.
Varnade för Kina
Tom O´Leary, chef för Iluka Resources, varnade samtidigt som Li Qiangs besök genomfördes, för verkligheten bakom Kinas ambitioner och satsningar.
“Kinas dominans av försörjningskedjan för sällsynta jordartsmetaller har lett till att marknaden spolierats. Detta utgör ett existentiellt hot mot tillverkning i västerländska och likasinnade länder”, sade O’Leary.
“Det mest talande är prisfallet, från toppen i början av 2022, som inträffade nästan omedelbart efter vad som i själva verket var ett kinesiskt regeringsdirektiv”, sade O´Leary enligt SMH, Sydney Morning Herald.
Senaste nytt
Historiskt låga nivåer
Oberoende prognosmakare pekar på en framtida utbudspress och stigande priser, men priserna på Asian Metal-index för sällsynta jordartsmetaller är fortfarande på historiska låga nivåer.
Med dagens indexpriser tjänar ingen producent, oavsett plats, några pengar, konstaterar O’Leary.
Kina tillverkar mer än 90 procent av världens av sällsynta jordartsmetaller och monopoliserar det globala utbudet av två tunga sällsynta jordartsmetaller – dysprosium och terbium.
Båda används för att tillverka höghållfasta magneter för tusentals försvarstillämpningar, elmotorer och drivlinor i vindturbiner.
Regeringar runt om i världen försöker motverka Kinas monopol och säkra de material som behövs för att driva den rena energiekonomin och planetens energiomställning.
Kan klara hälften av efterfrågan
Tom O´Learys Iluka bygger ett raffinaderi – en mångmiljardsatsning med stöd av den australiensiska regeringen – i Eneabba norr om Perth för att producera tillräckligt med separerade lätta och tunga oxider av sällsynta jordartsmetaller för att möta mer än hälften av västvärldens prognostiserade efterfrågan till 2030.
Kinas reserver av tunga sällsynta jordartsmetaller kommer att ta slut inom elva år vid nuvarande efterfrågenivåer, enligt data från Adamas Intelligence.
Den tidslinjen kan driva på en aggressiv linje från Peking för att underteckna bindande avtal med mindre gruvföretag och öka det kinesiska ägandet av australiska resursföretag som Northern Minerals.
Vill ha kontroll och säkerhet
Ekonomichefen Jim Chalmers beordrade tidigare denna månad kinesiska fonder som äger aktier i Northern Minerals att avsevärt minska sina andelar i prospektören för sällsynta jordartsmetaller.
Orsaken var den australiensiska regeringen skärpta fokus på säkerhet i leveranskedjan.
Kim Beazley, ordförande för US Asia Center, en tankesmedja i Perth, och tidigare försvarsminister, säger att gruvbolag som Iluka potentiellt skulle kunna förändra det globala spelet om det kan tillgodose hälften av västvärldens efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller inom de närmaste sex åren.
“Om vi kan få dessa exakta sällsynta jordartsmetaller – terbium, dysprosium och ett par andra – som är avgörande för att göra magneter. Det är det som ger oss, amerikanerna och andra en rimlig chans att överleva oberoende av Kina”.
Läs mer:
Litiumpriserna fortsätter falla: “Tåget har lämnat stationen”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.