Dagens PS

Merkel försvarar politik mot Ryssland: ”Måste samexistera”

Angela Merkel
Angela Merkel ångrar inte sin hållning gentemot Ryssland, men beklagar invasionen. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 08 juni 2022

Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel försvarar hur hon har agerat gentemot Ryssland, skriver BBC. I sin första intervju efter avgången säger Merkel att hon ”inte har något att be om ursäkt för”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Rysslands invasion av Ukraina har blickarna till viss del fallit på den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Hon har bland annat kritiserats för de nära ekonomiska banden till Ryssland, och för att hon i så stor utsträckning har knutit upp det tyska energisystemet i rysk gas. Men Merkel har också motsatt sig Ukrainas Nato-inträde, något som också har mött kritik.

När det gäller Tysklands svar på den ryska invasionen av Krimhalvön 2014 är Merkel övertygad om att hennes agerande var rätt – hon stödde sanktionerna mot Ryssland. Men hon motsatte sig också att Ukraina skulle gå in i Nato 2008, eftersom hon inte ville att konflikten mellan de båda länderna skulle eskalera, säger hon i intervjun.

Tysklands hållning i fredsprocessen 2014 var också rimlig, menar hon, då det hjälpte Ukraina att utvecklas som stat och bygga upp sin militär.

Samtidigt passade Merkel på att uttrycka sin djupa respekt för Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Hon säger att hon imponeras av ukrinarnas “mod och passion” i sitt försvar av landet.

Merkel: Invasion oacceptabel

Den tidigare förbundskanskern beklagar inte oväntat att Ryssland valde att invadera Ukraina tidigare i våras.

Invasionen var “inte bara oacceptabel, men också ett stort misstag av Ryssland”, säger Angela Merkel till den tyska journalisten Alexander Osang i en intervju med tevekanalen ARD.

“Om vi börjar gå tillbaka genom århundradena och argumentera kring vilket territorium som tillhör vem, då kommer vi bara att få krig”, säger Merkel.

”Det är inte ett alternativ alls.”

Det faktum att Tyskland ändå satsade på att göra sig beroende av rysk gas är heller inget hon ångrar i dag. Ledningen Nord Stream 2 var ett gott strategiskt val, inte bara för att Tyskland behövde gasen, utan också för att Ryssland – som Europas granne – ändå inte kan ignoreras.

”Vi måste hitta ett sätt att samexistera trots våra olikheter, säger den tidigare förbundskanslern till ARD.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]