Dagens PS

Megauppköp av 7-Eleven kantas av hinder 

7-eleven
Affären skulle bli det största utländska uppköpet av ett japanskt företag någonsin (Foto: Ted Shaffrey/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

Kanadensiska Alimentation Couche-Tard är redo att köpa upp 7-Elevens ägare. Men både amerikanska och japanska myndigheter kan sätta käppar i hjulet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en affär som skulle kunna förändra närbutikslandskapet – om den får grönt ljus. 

Kanadensiska Alimentation Couche-Tard, som driver Circle K, har lagt ett bud på att köpa den japanska jätten Seven & i Holdings, ägare till 7-Eleven. 

Affären, som skulle bli det största utländska uppköpet av ett japanskt företag någonsin, väcker stor uppståndelse – men vägen till sammanslagningen är kantad av hinder. 

Analytikerna tror bland annat att affären kommer möta hård granskning från både amerikanska och japanska konkurrensmyndigheter. 

Historiska proportioner

Att Couche-Tard, som redan driver över 16 700 butiker globalt, nu är på väg att köpa upp en av världens mest kända närbutikskedjor är inget mindre än historiskt. 

Med över 85 800 butiker globalt skulle Seven & i Holdings tillföra en enorm tillgång till Couche-Tards portfölj. 

Men storleken på affären väcker också frågor – och oro – hos antitrust-myndigheter.

Med 7-Eleven och Circle K som de två största aktörerna på den amerikanska närbutiksmarknaden, tror man att Federal Trade Commission (FTC) sannolikt kommer att granska affären.

ANNONS

“Jag skulle föreställa mig att det kommer att finnas en hel del regulatoriska bekymmer och krav på avyttringar för att få affären att gå igenom”, säger Bryan Gildenberg, chef på Retail Cities, till CNBC

ANNONS

Senaste nytt

Tuff match i USA

Särskilt i delstater som Florida och Texas, där både 7-Eleven och Circle K har en stark närvaro, finns det en betydande risk att myndigheterna kräver att Couche-Tard säljer av butiker för att undvika monopolistiska effekter. 

Om affären går igenom skulle man nämligen få en kombinerad marknadsandel på 12,3 procent i USA, vilket skulle ge den nya jätteaktören enormt inflytande.

Men det är inte bara i USA som affären kan stöta på motstånd. 

Även japanska myndigheter, som har ett stort fokus på att skydda sina inhemska företag, kan ha invändningar. 

Japan är världens tredje största marknad och har hittills varit relativt skyddad från stora internationella uppköp. Men om den här affären går igenom, kan det öppna dörrarna för fler internationella förvärv i landet.

Vad står på spel?

Förutom regulatoriska hinder kommer affären, om den godkänns, också att få betydande ekonomiska konsekvenser. 

ANNONS

Seven & i Holdings, som har kämpat med svag tillväxt, såg sina aktier skjuta i höjden med 23 procent efter att förslaget blev känt.

Samtidigt föll Couche-Tards aktier med över 2 procent – vilket enligt Gildenberg kan vara en indikation på att investerare är försiktiga inför de regulatoriska utmaningar som väntar.

Kan förändra marknaden

Om affären går igenom kommer den inte bara att förändra landskapet för närbutiker globalt, utan också markera en betydande förändring i hur internationella företag ser på uppköp i Japan. 

“Om du tittar på internationell expansion är Japan en av de minst penetrerade marknaderna av globala företag”, säger Gildenberg. “Möjligheten att få tillgång till en marknad av den storleken är betydande”.

Läs också:

De blir nya ägare av svenska Vitamin Well. Dagens PS

Skandal: Kända konsultbolaget åtalas efter miljardköp. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS