En boom för AI har förvandlat börsen till en tjurmarknad – men är investerarnas optimism befogad? Kan tjurmarknaden hålla? Eller är en gnutta pessimism något att ordinera?
Maximal pessimism – kan tjurmarknaden hålla?
Mest läst i kategorin
Så kallade tjurmarknader “föds på pessimism, växer på skepsis, mognar på optimism och dör av eufori”.
Detta enligt legendariske Wall Street-handlaren John Templeton som satte filosofin i praktiskt arbete 1939.
När andra hade panik över Europa och det världskrig som formerades lånade Templeton pengar för att köpa 100 av varje aktie som handlades under en kurs av 1 dollar på New York-börsen.
Vinst: 400 procent
Inom några år kunde han notera en vinst på 400 procent – och hade dessutom skapat en mall för framtida investerare.
Till och med en god bit in på 2000-talet är Templetons ”maximal pessimism” en måttstock för många investerare.
I mars 2009 förtvivlade investerarna över kapitalismens framtid; i mars 2020, över en pandemi och nedlagda företag. Båda gångerna var det korrekta svaret att blunda och köpa aktier, konstaterar The Economist och säger att det ”nu ser ut som om oktober 2022 bör läggas till listan”.
Pessimism som framgångssaga
Då fanns det anledning att tala om maximal pessimism. Centralbankerna höjde räntorna snabbare än på flera decennier och inflationen var tvåsiffrig i euro-området.
I USA föll den ytterst långsamt och lågkonjunkturen var ett faktum. Dessutom hade kriget återvänt till Europa och Kina var lamslaget av skyhöga dödsfall i covid-19.
En kall vinter i Europa och hela norra halvklotet fick energipriserna att skjuta i höjden och sammanfattningen av hela läget fanns i USA:s S&P 500-index som sjönk med nästan en fjärdedel, dess tyska motsvarighet ännu mer.
Har stigit 28 procent
Det var ett Templeton-läge, konstaterar The Economist – och sedan dess har S&P 500 stigit med 28 procent och är nu på sin högsta nivå på över ett år.
Sedan har vi, på ”templetonska”, gått vidare till den optimistiska fasen där hoppet är en AI-driven produktivitetsboom.
Aktier i våra stora teknikföretag har följaktligen stigit mot skyn och nu spillt över på resten av marknaden.
Höjer prognosen
Det är inte bara i börsindex optimismen är påtaglig. När en amerikansk leverantör av ekonomiska data samlat in prognoser för slutet av 2023 för S&P 500 från 23 Wall Street- investerare har 14 av dessa höjt sina prognoser – en enda har sänkt dem.
The Economist konstaterar att om rallyt ska fortsätta och investerare fortsätta betala mer och mer för de aktier de köper, måste de tro på minst vinsten fortsätter att öka eller att alternativen (som statsobligationer) blir mindre attraktiva.
Nära eufori
Denna övertygelse fångas upp av den ”aktieriskpremie” som mäter den förväntade överavkastning investerarna kräver för att behålla riskfyllda aktier istället för säkrare obligationer.
I år har den premien sjunkit till den lägsta sedan tiden innan finanskrisen 2007-2009 och marknaden framstår som på gränsen till eufori.
Frågan är, som The Economist avslutar, vad Templeton skulle tycka om det.
Läs mer om optimism och pessimism på Wall Street:
AI ger Wall Street en skjuts uppåt – Dagens PS
Dow Jones fortsätter segerresan på Wall Street – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.