Anklagelserna mot den indiske miljardären Gautam Adani har riktat strålkastarna mot paradisön Mauritius – men det är inte ett vackert sken.
Mauritius i blåsväder efter anklagelserna mot Adani
Mest läst i kategorin
Den lilla ön Mauritius ägnade åratal med att försöka tvätta bort sin stämpel som bas för skumma affärer och skalföretag.
För en månad sedan kom rapporten från Hindenburg Research där Adani Group och dess grundare, miljardären Gautam Adani, anklagas för att i decennier ha ägnat sig åt aktiemanipulation och bokföringsbrott.
Anklagelserna mot Adani väcker återigen frågor om Mauritius roll som skatteparadis för Indiens pampar.
Det rapporterar Bloomberg.
Gautam Adani är Indiens kanske mest berömda entreprenör som på några decennier skapat sig ett imperium med affärsintressen världen över. Hans bolag äger bland annat järnvägar, hamnar och flygplatser.
I Hindenburg Research rapport framkommer att offshoreföretag i Mauritius har spelat en central roll för Adanis affärer.
Skatteparadis inte olagliga
Även om rapporten nämner en “stor labyrint” av skalföretag från Karibien till Förenade Arabemiraten, pekar den ut offshoreföretag registrerade på den lilla paradisön utanför Madagaskar i den Indiska Oceanen.
Det inte är olagligt att registrera företag i länder med låga skattejurisdiktioner som Mauritius. Däremot kastar anklagelserna kring offshore-skalföretagen landet tillbaka till en tid då turistparadiset var inblandat i en mängd andra indiska företagskontroverser i slutet av 1990-talet.
Ursprunget till Mauritius status, som enligt Tax Justice Network är ett skatteparadis, går tillbaka till ett avtal som landet ingick med Indien i början av 1980-talet. Avtalet var menat att främja handel och investeringar mellan de båda länderna, och eliminerade dubbelbeskattning.
Porten till Asien
Kombinationen av Indiens kulturella band till landet – två tredjedelar av öns 1,3 miljoner invånare är av indiskt ursprung – och avtalet gjorde det möjligt för Mauritius att bli den sydasiatiska nationens största källa för utländska investeringar fram till och med mars 2018.
Anklagelserna mot Adani – några rapporterade av lokala medier flera år innan Hindenburg publicerade sin rapport – kommer vid en obehaglig tidpunkt för Mauritius.
Mauritius fortfarande populärt
Landet har försökt att städa upp sin finansindustri och har uppmärksammats för sina ansträngningar.
Bland annat av EU, som strukit Mauritius från sin svarta lista över länder som anses vara bristfälliga då det gäller att stoppa penningtvätt och finansiering av terrorism.
Men det innebar också att Mauritius ställning som Indiens största källa till utländska direktinvesteringar avtog.
Trots det är Mauritius fortfarande en populär offshorebas för många investerare som söker möjligheter på några av de största marknaderna i världen.
Läs även: Så ska Adani rädda miljarderna
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.