Den 1 januari införs en skattebefrielse på de första 150 000 kronorna på ISK-konton. En ny undersökning från nätmäklaren Nordnet visar att många siktar på att öka sitt sparande tack vare den sänkta ISK-skatten.
Många vill spara mer när ISK-skatten sänks
Mest läst i kategorin
Goda nyheter för finansminister Elisabeth Svantesson som motiverat skattesänkningen med att den just ska uppmuntra fler att börja spara mer.
Över 1000 personer tillfrågades
Totalt uppger fyra av tio att de vill spara mer enligt underökningen som Yougov gjort på uppdrag av nätmäklaren Nordnet.
Under perioden 15 till18 november 2024 intervjuades sammanlagt 1 020 män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.
Frågan som ställdes var ” Snart sänks skatten på investeringssparkonto, ISK, via en skattefri grundnivå på 150 000 kronor för 2025. Kommer det att leda till att du vill öka ditt sparande?”. Svarsalternativen var ”Ja, det ökar min vilja att spara under 2025”, ”Nej, det påverkar inte min vilja att spara under 2025” och ”Vet ej”.
Högst intresse bland alla åldersgrupper var bland unga där hela sex av tio under 29 år säger sig vilja öka sitt sparande tack vare den sänka ISK-skatten.
Senaste nytt
Ökat sparintresse bland barnfamiljer när ISK-skatten sänks
“Det här är en grupp där man kanske startar sitt allra första sparande under nästa år. Och det var ju ett av regeringens syften med reformen; att få fler att börja spara, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Även bland familjer med småbarn leder skattesänkningen till ökad sparvilja visar undersökningen.
“Bland småbarnsfamiljerna uppger nästan 60 procent att den lägre skatten gör att de vill spara mer under 2025. Många småbarnsfamiljer har haft det tufft under ett antal år, och har kanske behövt ta av sparbuffertar. Nu uppmuntras man via skattesänkningen att fylla på dem igen”, kommenterar Frida Bratt.
Små skillnader mellan olika inkomster
Nordnets undersökningen visar också att att andelen som uppger att deras sparvilja ökar efter skattesänkningen är lika stor oavsett om man bor i storstad eller på landsbygd.
Inte heller inkomst verkar spela särskilt stor roll vilket överraskar Frida Bratt;
“Vi kan se vissa skillnader i sparvilja beroende på inkomst, men dessa skillnader är faktiskt förvånansvärt små. Över en tredjedel av alla med en inkomst under 300 000 kronor per år uppger att skattesänkningen påverkar deras vilja att spara mer, jämfört med 44 procent för de med en lön över 700 000 kronor per år”, säger hon och lägger till;
“Möjligheterna att spara skiljer sig givetvis, men var och en kan nog se värdet av att sätta av lite varje månad till en buffert.”
Läs mer:
Regeringen jobbar för sänkt ISK-skatt – Dagens PS
Risk för hög ISK-skatt även 2025 – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.