Budskapet “allt är okej” ska hamras in hos det kinesiska folket i samband med årets politiska stormöte i Peking.
Xi Jinpings jättemöte ska visa att "allt är okej"
Mest läst i kategorin
Den politiska eliten i Kina samlas just nu för det årliga mötet som brukar kallas “two sessions” i Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg i Peking.
Både den Nationella folkkongressen, det kinesiska parlamentet, och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som fungerar som ett slags ceremoniellt överhus med syftet att “samla folket”, sammanträder. Det är enda gången på året som de båda församlingarna träffas fysiskt, därav termen “two sessions”, två sessioner.
Tradition sedan 1993 ställs in
Mötena pågår i tio dagar, och är välregisserade och syftar främst till att samla landet bakom partilinjen, samt att stärka ledarskapets makt, skriver CNN.
En nyhet för i år är att den presskonferens med premiärministern Li Qiang som normalt avslutar “two sessions” ställs in. Det är en politisk tradition sedan åtminstone 1993 och ett av få tillfällen som frågor kunnat ställas till premiärministern, som enligt Kinas system är ansvarig för ekonomin.
Presskonferenserna ställs dessutom in för resten av den femåriga politiska cykeln “om det inte finns mycket speciella omständigheter”, sa talespersonen Lou Qinjian till reportrar i Peking på måndagen.
Bara en röst: “Allt är okej”
Att presskonferensen ställs in ses istället som att president Xi Jinping fortsätter att stärka sin kontroll över den skakiga ekonomin som står i centrum för efter ett år med kris i fastighetssektorn, tunga skulder för lokala och regionala styren, deflation, en börsnedgång och friktion med USA inom techsektorn.
Även om ekonomin dominerar konferensen handlar det inte om någon kritisk debatt om problemen – sådan skapar snarare problem med landets hårda säkerhetstjänst för den som snackar. Målet är istället att visa att “allt är okej”.
“Avsikten är att de bara ska ha en röst – från partiet. De vill inte att andra röster ska späda ut partiets röst, som kontrolleras av Xi”, säger Alfred Wu, docent vid National University of Singapores Lee Kuan Yew School of Public Policy.
Läs även: Nu får ingen tala illa om Kinas ekonomi (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.