Xi Jinping ser ut att bli Kinas mäktigaste ledare sen Mao. Men det innebär inte att han alltid får som han vill.
Xi Jinpings växande makt – ett hot mot utvecklingen i Kina
Mest läst i kategorin
Landets växande byråkrati medför utmaningar för styret i form av tjänstemän som antingen tar sina direktiv allt för långt för att visa sin kompetens för partiet eller som blir handlingsförlamade i rädsla för att göra fel, skriver Bloomberg i en artikel på ämnet.
Mer makt till kommunistpartiets ledning
Den senaste månadens tillslag mot såväl teknik- och nöjesindustrin i Kina visar att deras ledare kan genomföra stora och kostsamma reformer. Nu kommer han att ytterligare cementera sin makt över kommunistpartiet men att ha enorm makt och att utöva den effektivt är vitt skilda saker. Framför allt i ett system utan transparens och med lokala styren i över 30 provinser, 3 000 regioner och över 40 000 kommuner.
I en tid när Kina har ett behov av decentralisering, flexibilitet och möjlighet att experimentera så leder Xi Jinpings modell till motsatsen. Centraliseringen riskerar att förlama landet och hindra det från att åstadkomma relevanta anpassningar.
Omöjliga direktiv från ledaren i Kina
Ett exempel på problemet är den kinesiska regeringens direktiv till landets kolgruvor i oktober. Kina hade problem med elbrist som lamslog delar av industrin. Detta på grund av landets mål att sänka sina utsläpp till följd att man använder fossila bränslen. För att åtgärda detta skickade man ut en begäran om att öka produktionen i landets kolgruvor.
Samtidigt underströk man vikten av att möta regeringens utsläppsmål, trots att det var själva orsaken till den sänkta produktionen till att börja med. Oavsett vad man gjorde i kolgruvorna riskerade man att göra fel och att få stå till svars för det. Slutligen valde man att prioritera höjd produktion av kol för att säkra den kinesiska energiförsörjningen. Det gick helt enkelt inte att följa det omöjliga direktivet från regeringen.
Xi Jinping har uttryckt en önskan om att både ha kakan och äta den. Samtidigt som han kräver att tjänstemän genomför lojalitetsprov så säger han att den ökade kontrollen inte får leda till passivitet. Men landets strikta centralism innebär att det finns väldigt lite utrymme för egna initiativ utan risk för hårda konsekvenser. Något som både riskerar att hindra landets utveckling och som kan göra det svårare för presidenten att verkställa sina reformer.
Läs mer i Bloombergs egna artikel.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.