En fråga som häftigt debatteras i USA just nu är att göra ett mynt värt 1 000 000 000 000 dollar för att komma förbi krisen kring skuldtaket.
Vill skapa mynt värt 1 000 000 000 000 dollar
Mest läst i kategorin
En “meteor” är på väg att krascha in i den amerikanska ekonomin på grund av skuldtaket som snart slås i, enligt USA:s president Joe Biden, vilket Dagens PS rapporterat om. Nu höjer fler och fler rösten för en kontroversiell lösning på krisen – att skapa ett mynt värt en biljon dollar, alltså 1 000 000 000 000 dollar.
Skuldtaket är ett tak på hur mycket regeringen lagligen kan låna, och eftersom USA:s regering konstant går back måste taket hela tiden höjas. Nu vägrar Republikanerna att samarbeta i frågan, och en ekonomisk härdsmälta närmar sig.
Idén var uppe redan 2011
2011 var USA under Barack Obama i en liknande situation, och redan då flörtade ekonomer och jurister med idén om att använda sig av ett kryphål i lagstiftningen som gör att finansdepartementet (US Treasury) kan prägla ett mynt med en valfri valör, och sedan sätta in myntet hos centralbanken för att ge regeringen mer kraft att spendera utan att höja skuldtaket.
Det finns redan liknande specialmynt i USA som kostar drygt 1500 dollar – så varför inte göra ett med lite större värde?, lyder argumentet.
Förnuftigt eller galet?
När USA nu återigen går mot en skuldkris har idén om ett biljon dollar-mynt plockats upp av debattörer. Förespråkare tycker att det en elegant lösning på det som blivit ett allt farligare spel av kyckling som kongressen spelar kring omröstningar i skuldtak.
”Fortsätt, demokrater, och gör vad som krävs för att klara detta. Gimmickry i försvaret av förnuft – och i en viktig mening, demokrati – är ingen last”, skriver Paul Krugman i en kolumn i New York Times.
Skeptiker menar att det är… precis så galet som det låter, mot konstitutionen och kan utlösa en massiv förtroendekris för den amerikanska ekonomin.
“Artikel I i konstitutionen ger kongressen pengapåsen och kreditkorten. Om presidenten skulle ta dessa befogenheter skulle han göra sig kung”, skriver Christopher M. Russo hos Barrons.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.