Siffran på antalet nya jobb i USA i augusti var lägre än väntat, med drygt 20 000 färre nya jobb än ekonomerna trott.
Viktiga amerikanska jobbrapporten sämre än väntat
Mest läst i kategorin
Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets jobbsiffor är en av de viktigaste mätpunkterna för tillståndet i världens största ekonomi.
Siffror vid extra kritisk tidpunkt
Så är det även i normala, men fredagens siffror kommer också vid en extra kritisk tidpunkt, då centralbanken Federal Reserve ser ut att sänka räntan, samtidigt som det kampanjas för full kraft inför presidentvalet i USA i november.
Siffrorna blev en besvikelse, om än inte en så stor sådan. Arbetslösheten landade på 4,2 procent, och antalet nya jobb utanför jordbrukssektorn på 142 000 nya jobb.
Förväntningarna låg på 165 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn enligt medianuppskattningen i en Bloomberg-undersökning bland ekonomer och 161 000 i en Dow Jones-undersökning, båda med en arbetslöshet på 4,2 procent.
Lönerna steg mer än inflationen
Lönerna steg med i snitt 3,8 procent – högre än inflationen, vilket talar för ökande köpkraft hos konsumenterna i USA:s ekonomi. Sjukvården och byggindustrin var bland de sektorer som gick starkare än förväntningarna, medans det var färre nya fabriksarbeten än ekonomerna trott.
Marknaden verkar dock tolka siffrorna positivt, strax efter att siffrorna publicerats så steg terminskontrakten inför USA-börsens öppnande något.
Nu väntar härnäst jakt på kommentarer från centralbankens beslutsfattare på hur de ser på siffrorna.
De kommentarerna blir också de sista från Federal Reserve, från och med lördag börjar en “tyst period” utan några offentliga kommentarer inför mötet där räntan först ska diskuteras och sedan presenteras den 18 september.
Läs även: USA:s handelsunderskott växer – nu 800 miljarder per månad (Dagens PS)
Läs även: Nobelprisvinnaren: Räntorna har höjts “för mycket och för snabbt” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.