Vice riksbankschefen Henry Ohlsson lämnar Riksbanken i sommar. Han avslutar därmed mandatperioden som skulle löpt ut 2026 i förtid.
Vice riksbankschefen Henry Ohlsson lämnar
Mest läst i kategorin
Henry Ohlsson är en av fyra vice riksbankschefer, och har suttit i direktionen sedan 2015. Han lämnar officiellt som ledamot den 30 juni, men kommer inte att delta i direktionens sammanträden eller de penningpolitiska mötena i april och juni, rapporterar Dagens industri.
”Jag har varit vice riksbankschef i drygt åtta år och de har på många sätt varit de bästa åren i mitt yrkesliv. Jag har fått möjlighet att tillämpa de kunskaper och erfarenhet jag har med mig från min tid i universitetsvärlden för Sveriges bästa”, säger Henry Ohlsson i en kommentar enligt Di.
Henry Ohlsson är 67 år, och valdes om för en andra mandatperiod som vice riksbankschef i oktober 2020. Mandatperioden skulle ha löpt ut 2026.
”Det har varit ett nöje att tillsammans med alla kunniga medarbetare och mina kollegor i direktionen fått göra denna resa. Jag har trots det valt att avsluta min andra period som vice riksbankschef i förtid. Det har inte varit ett enkelt beslut men jag fyller 67 år i maj och det finns många andra saker jag också skulle vilja göra.”
Riksbankens direktion består just nu av Erik Thedéen, riksbankschef, valdes in 2023, Anna Breman, första vice riksbankschef, valdes in 2019, Henry Ohlsson, vice riksbankschef, valdes in 2015, Per Jansson, vice riksbankschef, valdes in 2012, Martin Flodén, vice riksbankschef, valdes in 2013, Aino Bunge, vice riksbankschef, valdes in 2022.
Enligt den nya riksbankslagen ska direktionen bestå av fem ledamöter senast 2028. Riksbanksfullmäktige ska ta ställning till om en rekryteringsprocess för att ersätta Henry Ohlsson ska inledas eller ej.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.