Tyskland står inför en betydande ekonomisk utmaning när boomers, också känt som babyboomgenerationen, närmar sig pensionsåldern.
Vem ska ta jobben när alla boomers slutar?
Mest läst i kategorin
Med ett åldrande samhälle och många som snart lämnar arbetsmarknaden, riskerar Tyskland att hamna i en allvarlig arbetskraftskris, skriver Realtid.
Enligt en studie från Bertelsmannstiftelsen kan arbetsstyrkan minska från nuvarande 46,4 miljoner till 41,9 miljoner fram till 2040 om man inte lyckas locka mer arbetskraft från utlandet som kan ersätta alla boomers.
Läs även: Ny syn på pension: Jobben som lockar baby boomers. Dagens PS
Brist på kvalificerad arbetskraft
För att motverka den förväntade bristen behöver Tyskland rekrytera cirka 288 000 kvalificerade utländska arbetare varje år. Det är nödvändigt för att hålla ekonomin i gång och undvika en allvarlig nedgång.
Städer som Hamburg och Berlin, som redan har en stor andel invandrare, förväntas klara sig bättre, medan södra Tyskland riskerar att drabbas hårdast av arbetskraftsbristen orsakad av pensionerade boomers.
Senaste nytt
Integration och mottagande kan väga upp för boomers
Trots regeringens ansträngningar att förbättra levnadsvillkoren och underlätta migrationsprocessen uttrycker många invandrare missnöje med mottagandet i Tyskland.
Detta kan försvåra framtida rekryteringsförsök och leda till att landet inte uppnår de nödvändiga rekryteringsmålen.
För att möta dessa utmaningar behövs en omfattande strategi som inte bara omfattar rekrytering, utan också förbättrad integration och arbetsvillkor.
Om Tyskland ska kunna bibehålla sin ekonomiska ställning krävs det att invandringen ses som en tillgång och att långsiktiga lösningar implementeras för att säkerställa en stabil arbetsmarknad som kan ta smällen när landets boomers tackar för sig.
Sverige står inför liknande utmaningar
Även i Sverige märks ett växande intresse för att lämna arbetslivet i förtid. Enligt en rapport från Folksam vill många svenskar gå i pension innan de fyller 65 år.
Detta skapar en liknande utmaning som Tyskland står inför, där arbetskraften riskerar att minska om inte tillräckligt många nyrekryteringar och kvalificerad arbetskraft kan tillkomma.
För att möta denna utmaning behövs åtgärder för att motivera fler att stanna kvar i arbetslivet längre och förbättra förutsättningarna för en hållbar pensionering. Precis som i Tyskland kommer framtida ekonomisk stabilitet att vara beroende av en balans mellan pensionsavgångar och tillgången till kompetent arbetskraft.
Läs mer: Föräldraskap: Det här ångrar vi mest. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.