Dagens PS

Vem har rätt – Erik Thedéen eller Anders Borg?

Thedéen Borg
Erik Thedéen och Anders Borg. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 21 nov. 2024

Riksbankschefen Erik Thedéen varnar för ett allvarligare läge på marknaden än 2020 – den tidigare finansministern Anders Borg att det går bättre för Sverige än du tror. Vem har rätt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den flitige läsaren av Dagens PS kanske noterade två texter som publicerades samma dag, på onsdagen, som kan tolkas som att de ger rakt motsatta bilder av hur det går för Sverige.

“I stort verkar de riskerna ligga kvar”

Riksbankschefen Erik Thedéen varnar för risker i ekonomin, specifikt kring företagsobligationer. Riskerna blir större då företag gått över till att låna via värdepapper istället för traditionella banklån, vilket ökar riskerna på finansmarknaden.

”Vi såg det 2020, då kollapsade marknaden för företagsobligationer och Riksbanken var tvungen att stötta för att den skulle fungera. Det berodde på den sna’bba tillväxten, snabba uttag och dåligt fungerande obligationsfonder – och i stort verkar de riskerna ligga kvar”, säger Erik Thedéen till Finanswatch.

ANNONS

Senaste nytt

Borg: “Världen har aldrig varit bättre”

Den tidigare finansministern Anders Borg (M) ser i stället möjligheter och tycker att alla negativa tidningsrubriker beror på en medielogik där negativa nyheter får mest klick.

Han påpekar att världen blivit sex gånger rikare än 1932, och levnadsstandarden förbättras hela tiden. Om hundra år kommer en genomsnittlig världsmedborgare ha samma levnadstandard som någon i Schweiz har i dag, förutspår han.

“Mediabilden är helt fel – världen har aldrig varit bättre”, sa han i ett nytt avsnitt av Johannes Hansen podcast.

Han håller inte heller med om den negativa bilden av Sverige som vi ofta får läsa om nu för tiden.

ANNONS

“Det finns inte ett techbolag i Sverige som inte har med grundare eller pengar från grundare i något annat techbolag. Vi har bland de mest innovativa ekonomierna, kvinnor i Sverige arbetar, vi har offentliga finanser som är urstarka”, säger han om Sverige i podcasten.

Båda kan ha fel – eller rätt

Så vem av dessa kvalificerade herrar har rätt?

Först får man ha klart för sig att de talar om olika saker. Det kan förstås vara så att någon av dem, eller båda, är ute och cyklar. Men båda kan också ha rätt – medan Thedéen varnar för risker och behovet av försiktighet, ser Borg möjligheter och framsteg som inte alltid uppmärksammas.

Så som ekonomin ser ut så är det sant att läget förbättras hela tiden för snittpersonen på jorden. Men det är också sant att det bara är en tidsfråga innan nästa stora kris kommer.

Läs även: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 (Dagens PS)

Läs även: Går bättre för Sverige än du tror – “Mediabilden helt fel” (Dagens PS)

Läs även: Kris på börsen? Därför behöver du inte bry dig (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]