Dagens PS

Veckans val: Från bussbråk till Busch-kort

Busch
Magdalena Andersson (S) såg rött i veckan när någon ryckte ner valaffischerna utanför Sagerska huset. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 26 aug. 2022

Valrörelsen går sin gilla gång med buss- och toalettgräl i sina spår. I veckan har Dagens PS även kunnat rapportera att Sveriges blivande statsminister åtminstone kommer att bo kungligt och att Ebba Busch (KD) vill ge 16-åringar körkort, om de bor på landsbygden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är det verkligen rimligt att låta 16-åringar köra bil? Det tycker åtminstone Kristdemokraternas Ebba Busch (KD), som nu slår ett slag för ett särskilt körkort för ungdomar som bor på landet.

Detta för att de på enklare sätt ska kunna ta sig till skolan. Större städer ska däremot inte omfattas av av det så kallade ”Busch-kortet”. Det är undantaget som gör regeln.

“Hade tryckt upp flygblad och strajpat en buss”

Från Busch till buss och högersidans gemensamma kärnkraftsturné. En het potatis som snabbt urartade när Liberalerna vände sig mot sin egen partiledare Johan Pehrson, (L) efter att han gått med på att dela kampanjbuss med M, KD, L och SD, rapporterar Svenska Dagbladet.

Eller hur var det nu? Enligt Liberalerna hade det aldrig varit tal om gemensam buss och kampanj under samma logga som SD, skriver Aftonbladet. Tvärtom blev partiets ledning “helt tagna på sängen”.

Något som genast väckte irritation hos Sverigedemokraterna som de facto hade “tryckt upp flygblad och strajpat en buss”, skriver Svenska Dagbladet. Ett tydligt tecken på kampanj enligt SD. Särskilt som bussen till och med hade en egen slogan.

ANNONS

Senaste nytt

Trubbel på toa

Liv i luckan av annat slag blev det när Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) valde att konfrontera Ebba Busch (KD) inne på damernas i samband med Expressens partiledardebatt i tisdags, skriver Omni.

Skälet till det var att ett antal av Socialdemokraternas valaffischer utanför Sagerska huset hade försvunnit och ersatts med motsvarande material från Kristdemokraterna.

ANNONS

Det fick statsministern att se rött. Framförallt dra slutsatsen att KD låg bakom utbytet av affischerna. Det dementerades dock av Ebba Busch som även fann tillfället för konfrontationen “en aning udda valt”, skriver Aftonbladet.

Solidaritet när det gäller

Desto mer enade stod samtliga partier under gårdagen sedan det avslöjats att Centerpartiets Annie Lööf (C) var en måltavla för Theodor Engström, mannen som står misstänkt för dådet i Almedalen i somras.

”Helt förfärligt att nu höra att samme man planerade en attack även mot dig”, skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), en av många som gav Lööf sitt stöd, skriver SVT.

Kristerssons (M) parti sträckte även ut en hand till socialdemokraterna i veckan för att säkra upp budgeten och fick då veta av finansminister Mikael Damberg (S) att partiet “inte stänger dörren”.

Statministern blir med villa

Lite mer på glänt står dörren till den blivande statsministerns hem, som enligt uppgift kan bli Villa Loviseberg i Ulriksdals slottspark. Nu är Dagens PS givetvis väldigt nyfikna på vem det blir som får flytta in i den anrika villan värd 59 miljoner.

Vi vågar dock svära på att det inte blir någon från de “övriga partierna” som även de är med och tävlar om väljarnas gunst. Däribland Nu får det fan vara nog, Naturistpartiet, Majspartiet och Knapptryckarna. En artikel om dessa politiska bubblare hittar du här.

Läs även: Veckans val: El-konflikter, dolda pengar och ”bjäbb”

ANNONS

Läs även: Över 300 partier jagar riksdagsplats – men få har chansen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]