Dagens PS

Världsekonomier nära recession

recession
Nu går det utför. Reccession väntar många av världens ekonomier, tror The Economist (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Många länder närmar sig recession, tror The Economist. I USA kämpar centralbanken Federal Reserve med en överhettad ekonomi. I Europa får energikostnaderna omedelbara effekter på alla marknader. Samtidigt bidrar Kina med nya leveransproblem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

The Economist sammanfattar världsläget med att riskerna för recession nu är utbredd i stora delar av världen. Den analysen kommer bara ett år efter att börserna firat rekord i investerade pengar.

Tillväxten sjunker igen, och framtidsutsikterna har blivit mörka efter krigsutbrottet. Alla länder står inte inför recession, men riskerna är påtagliga i stora delar av världen.

Både USA och Europa har hög inflation, men den beror på olika saker. I USA har inflationen på 7,9 procent eldats på av en konsumentmarknad vars efterfrågan växte väldigt snabbt under pandemins andra halva.

I Europa handlar det mer om att energipriserna har ökat mycket snabbt och länge, vilket har drivit upp kostnaderna på alla andra varor och tjänster. Men här är tillväxten inte alls lika stor och kurvan kommer att plattas till, enligt The Economist.

Recession rycker närmare

Om den ryska gasen av något skäl helt uteblir på den europeiska marknaden ökar risken för recession i europeiska länder stort.

Federal Reserve väntas höja styrräntan räntan snabbt och komma upp i 2,5 procent i slutet på året, 3 procent nästa år. Det kommer att dra ner tillväxten på sikt, menar The Economist, men varnar samtidigt för att det sällan blir ”mjuklandningar” i ett sådant läge.

Till läget bidrar Kinas ambition att helt utrota Covid-19 genom stora nedstängningar i samband med landets senaste våg av omikron. Vaccineringarna har inte varit tillräckliga och i Hongkong har många dött.

I en massiv lockdown av bland annat miljonstaden Shanghai påverkas mängder av industrier. Leveranskedjorna kommer på nytt att bli ansträngda. Kinas BNP sjunker sannolikt med mer än 7 procent genom den politiken.

Tillsammans bidrar den här blandningen av omständigheter till att sänka staters ekonomier åtminstone de närmsta två åren, enligt The Economists analys.

Läs också:

Makro: Så illa ställt är det med Rysslands ekonomi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]