Världens tillväxt ser ut att landa stabilt strax över 3 procent för de kommande åren. Men i år, och nästa år, väntas Sverige och EU halka efter rejält.
Världens tillväxt stabil – Sverige och EU halkar efter
Mest läst i kategorin
Den globala ekonomin håller på att landa i stabil tillväxt och på de flesta håll går inflationen mot hanterbara nivåer, vilket talar för att världens centralbanker bör kunna fortsätta sänka räntorna.
Detta rapporterar OECD på onsdagen, och man tror att världens tillväxt kommer att hålla i sig under kommande år, enligt Bloomberg.
“Framtidsutsikten är godartad, med stadig eller växande tillväxt och lugn inflation”, säger OECD.
Världens tillväxt lovande
Den uppdaterade och positiva prognosen från OECD är ett gott besked för de världsledare som vill få ner styrräntorna och få fart på sina länders ekonomier. Organisationen uppmanar samtidigt centralbankerna att bygga sina framtida räntebesked på data, inte på marknadens förväntningar.
Världens tillväxt väntas samtidigt bli betydligt starkare utanför USA och EU under de kommande åren. Det är andra länder, som Kina och Indien, som står för uppsvinget.
Tuffa år för Europa
För EU-områdets räkning så spår OECD en tillväxt på 0,7 procent 2025 och 1,3 procent 2026 – långt under världens tillväxt på 3 procent. Även Sverige får svårt att hänga med i utvecklingen, samtidigt som vi har ljusare dagar att vänta än både resterande EU och USA.
Svensk tillväxt ska nämligen landa på över 2 procent redan nästa år och 2026 är prognosen nästa uppe i 3 procent, inte allt för långt bakom resten av världen – och långt framför EU i stort.
OECD varnar också för att prognoserna hotas av en rad faktorer som geopolitisk oro, handelskrig, svaga arbetsmarknader och annat – det finns mycket som kan fälla krokben för världsekonomin.
Läs även: Jamie Dimon slår fast: USA-recession trolig. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.