Italien går mot val, och det ser som om Super-Mario Draghi får ge upp makten till högerkoalitionen. Frågetecknen om hur finansmarknaden reagerar på regimbytet är många.
Val i Italien: Hur påverkar det finansmarknaden?
Mest läst i kategorin
Italien går till val på söndag, och alla tecken tyder på ett regimbyte. Mario Draghi, nuvarande premiärministern, ger liv till den italienska marknaden med reformer och sitt starka band till EU. Draghi hade ordförandeposten i den europeiska centralbanken mellan 1 november 2011 och 31 oktober 2019.
Val hotar reformerna
De reformer Italien beslutat om efter Draghis tillträde på premiärministerposten är nu hotade. Reformerna den förra regeringen införde är förutsättningar för EU-stöd efter pandemin, så det väcker oro hos investerarna. Inflationen och rusande energikostnader sätter redan hög press.
Partiet Italiens bröders Giorgia Meloni förs fram som mest trolig att ta över efter Draghi, talar om att “arbeta konstruktivt med Bryssel”, enligt Bloomberg. Ledarna för ultra-högern sänker tonläget betydligt under valrörelsen.
Högre ränta gynnar bankerna
Politisk risk kommer att pressa obligationsmarknaden tror Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote. Erik F. Nielsen, chefsekonom på UniCredit Group tror att Draghis övergripande reformprogram kommer att genomföras, och det är positivt för Italiens finansmarknad, uppger Bloomberg.
Den italienska banksektorn är i bättre skick nu än vid förra krisen. Att räntan går uppåt gynnar också de italienska bankerna enligt bedömarna.
Nya ledare i statliga företag
Energisektorn är i samma läge som i andra europeiska länder, och där spelar åtgärder från landets regering och EU in. Italien höjer i maj skatten för övervinster för energisektorn från 10 procent till 25 procent. Giorgia Meloni säger att hon som ledare för regeringen vill skilja på el- och gaspriserna. Det gäller om EU inte fattar ett snabbt beslut i frågan.
I vår tillkännager den nya regimen vilka som leder de statskontrollerade företagen, där flera av dem är tunga namn på Milanobörsen, enligt Bloomberg.
“En Meloni-ledd regering kan ha en mer aggressiv påverkan på ekonomin och på statskontrollerade företag”, säger Matteo Brancolini, BPER Banca, enligt Bloomberg.
Läs även: Historiker varnar: Världsläget värre än på 1970-talet
Läs även: Obligationsmarknaden skakar – oro för räntehöjningar
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.