Intresset att låna ut pengar till USA minskar och de senaste dagarna har räntan på obligationerna stigit kraftigt. Nu är den stora frågan vad som händer om USA inte kan betala tillbaka sin enorma skuld och Kina beslutar sig för att hämnas genom att börja sälja av amerikanska statsobligationer.
Vad händer om USA inte kan betala sin enorma skuld?


Förtroendet för USA sjunker som en sten för närvarande vilket betyder att intresset för att låna ut pengar till USA minskar.
De senaste dagarna har räntan på USA:s statsobligationer stigit kraftigt.
Det kan vara ett tecken på att de inte längre anses vara säkra investeringar, skriver norska TV2.
Kina kan sälja av amerikanska statsobligationer
Länder som Kina och Japan har lånat ut enorma summor till USA och nu fruktar många att framför allt Kina kan börja sälja av amerikanska statsobligationer som hämnd för tullkriget mellan de båda länderna som ingen verkar backa från, trots att USA pausar de höga tullarna gentemot resten av världen.
“Marknaderna är nu oroade över att Kina och andra länder kan ‘dumpa’ amerikanska obligationer som vedergällning”, säger Grace Tam på BNP Paribas Wealth Management i Hongkong.
Det gör att Kina sitter på makten genom USA:s enorma skuldberg menar investeraren Peter Warren.
Senaste nytt
Räntan kommer stiga
Om Kina beslutar sig för att sälja obligationerna på marknaden innan Trump ändrar löptiden kommer både obligationskursen och dollarkursen att pressas ner, och räntan kommer att stiga menar Warren.
“Det kommer att påverka alla negativt eftersom stora svängningar hotar världsekonomin. Och stor oro kommer att överföras till den verkliga ekonomin, alltså den ekonomi du och jag relaterar till”, säger han.
USA pressar Kina för hårt
Hur långt Kina kommer gå i frågan är för tidigt att veta, det beror mycket på hur länge tullkriget pågår och vem som kommer backa först – men det finns “gränser för hur mycket stryk” Kina kan ta av USA menar Warren.
“För närvarande är det ett terrorbalans mellan USA och Kina. De hotar varandra, och ingen vill hamna i en dålig ekonomisk situation.”
Ifrågasätter sin skuld
Trump har redan tidigare ifrågasatt om skuldberget är så stort som det påstås eller är uppblåst, och han har även diskuterat att ändra skulden så att obligationerna får en längre löptid på 100 år istället för 30 år och samtidigt har Trump klargjort att han inte vill betala ränta på lånet.
“Utmaningen här är att det råder tvivel på många nivåer. Trump skapar osäkerhet på osäkerhet på osäkerhet, klargör Warren.
Halkar efter med sina lån
USA kan få stora problem att betala sina lån.
“Det kommer att skapa en situation där USA inte har tillräckligt med pengar”, uppger norske statsvetaren Iver Neumann vidare.
“Då kommer hela världsekonomin att gå i kras.”
Läs även:
Andrum – “vansinnigt nederlag för Trump”. Dagens PS
Miljarder borta – så får du koll på pensionen. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.