Dagens PS

Vad händer med tillväxten när vi blir färre?

Färre föds och fler blir allt äldre.
I framtiden växer inte längre jordens befolkning. Prognosen säger att 2064 blir det första året då fler dör än föds på jorden, men många länder behöver hantera utmaningen redan i dag. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Trenden ser likadan ut på fler och fler ställen. Det föds färre barn och framöver kommer allt fler befolkningar att börja krympa. Vad händer då med ekonomin? Står vi inför alla krisers kris?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om de rådande prognoserna stämmer så kommer 2064 att vara det första året på århundraden då fler människor dör än vad det föds, rapporterar The Economist. Till slutet av seklet väntas världens kvinnor producera 1,7 barn var och det kommer bara att vara sex länder i hela världen där fler föds än dör.

Frågan är då, vad betyder det för ett samhälle som är byggt på att eftersträva en ständig tillväxt? Och vem ska ersätta den åldrande befolkningen när den går i pension? Eller ta hand om den åldrande befolkningen när den behöver omsorg?

Färre barn: 1000 förskolor ska läggas ner

I Sverige kan frågan om den minskande befolkningen aktualiseras snabbt. Kombinationen av den senaste tidens kraftigt begränsade invandring med de låga födelsetalen ger ett uppenbart resultat – Sveriges befolkningsökning kommer att bromsa in kraftigt.

“Det finns 9 450 förskolor i Sverige och redan innan det senaste halvårets befolkningsstatistik presenterades uppskattade vi att resurserna till förskolan måste minska med 12 procent fram till 2027”, säger Annika Wallenskog på SKR till DN, och fortsätter:

“Rent teoretiskt blir det över tusen förskolor som kommer att försvinna.”

ANNONS

Senaste nytt

Utebliven befolkningsökning

Men många kommuner lever fortfarande kvar i tankarna på att de ska fortsätta växa, eftersom det är så det har sett ut under en längre tid, menar Annika Wallenskog som utrett saken för SKR.

“Det ligger en massa planer på att man ska bygga nya bostäder, förskolor och skolor. Men vi försöker nu säga: stopp och belägg, har ni verkligen behov av alla dessa?”

ANNONS
Färre barn föds.
Över tusen förskolor kan behöva lägga ner under de kommande åren till följd av att det föds färre och färre. (Bild: Canva)

Vilken betydelse skulle det i så fall få för fastighetsbolagen, om behovet av att bygga nytt minskar kraftigt?

Det är svårt att föreställa sig hur många typer av verksamheter ska kunna växa i en framtid där befolkningen och behovet av deras varor och tjänster minskar eller åtminstone slutar att öka.

Färre invandrare – utebliven befolkningsökning

I Sverige, och i många andra delar av Europa, har invandringen stannat av till stor del till följd av att det politiska motståndet mot invandringen har vunnit ett starkt inflytande. Även detta får konsekvenser för befolkningsutvecklingen.

Förklaringen till att Sveriges fortfarande vuxit är nämligen delvis att vi har haft en nettoinvandring och utan den hade landets befolkning inte alls vuxit lika mycket. Var femte svensk är nämligen utrikesfödd.

Fortsätter vi att stänga dörren för invandring så kan vi också räkna med att vår befolkning minskar betydligt tidigare och de tillhörande utmaningarna kopplade till den åldrande och minskande befolkningen kommer att drabba oss tidigare.

Obegripligt tryck på pensionssystem och äldrevård

Om födelsetalen är ena delen av problemet, så är den åldrande befolkningen det andra. Världens pensionssystem och äldrevård är pressade redan i dag och prognoserna talar sitt klara språk:

ANNONS

Det lär bli betydligt värre.

Redan 2050 rapporterar The Economist att världens rika länder kommer att behöva spendera nästan en fjärdedel av sin BNP på att se efter de äldre, jämfört med 16 procent 2015.

En större andel av befolkningen blir äldre.
En allt större andel av Sveriges befolkning utgörs av äldre. (Bild: Canva)

Desto längre tiden går så kommer andelen äldre som förväntar sig en god pension och bra omsorg att utgöra en större och större del av befolkningen, samtidigt som det blir färre som ska leverera detta.

Här krävs någon typ av reformer, men oavsett hur de ser ut så lär de vara obekväma och kontroversiella. Antingen så ska villkoren för de äldre försämras, eller så ska mer pengar skjutas till äldrevård och pensionssystemet – och då ska pengarna tas någon annanstans.

Obekväma beslut för politiker, oavsett färg.

Teknikoptimism och fördelar för klimatet

Även om den globala demografins utveckling siar om utmaningar för den ekonomiska tillväxten så finns det positiva motvikter i denna dystra situation. WHO varnar nämligen för att måla upp en allt för negativ bild av framtiden med anledning av den stundande befolkningsminskningen.

Dels finns det många som hoppas på att teknisk utveckling ska hjälpa till att parera några av de värsta baksidorna med en minskande och åldrande befolkning. AI och robotteknik visar redan på många användningsområden, inte minst inom vården.

ANNONS
Världens befolkning minskar från och med 2064 enligt prognoser.
Världens befolkning minskar från och med 2064 enligt prognoser. Hur kan vi tänkas hantera den kommande befolkningsminskningen? Kan ny teknik rädda oss? (Bild: Canva)

En annan tänkbar fördel med att vi tids nog blir färre, särskilt i världens rikaste länder, är att det kan underlätta vår strävan att sänka utsläppen och undvika de värsta konsekvenserna av klimatkrisen.

Samtidigt är det en lång tid till 2064, när de flesta är överens om att vi behöver agera nu om vi ska möta krisen och därför kanske det inte ska ses som en tillförlitlig lösning på klimatkrisen som är akut.

Läs mer: Nej – plasten går inte till återvinningen. Dagens PS

Läs mer: SCB: Färre barn i hela Sverige i framtiden. Dagens PS

Läs mer: Kina: Demografisk kris när 300 miljoner slutar jobba. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]