Kinas BNP växte med blygsamma 0,4 procent i andra kvartalet – sämsta tillväxttakten på två år – och vid stagflation väntas landet drabbas hårdast i världen.
Usel BNP-tillväxt i Kina – riskerar stagflationssmäll
Mest läst i kategorin
Det var på håret att Kinas ekonomiska tillväxt skulle hamna på minus under andra kvartalet.
Nu blev det en tillväxt i jättelandets ekonomi på marginella 0,4 procent i årstakt.
Det är den lägsta BNP-tillväxten Kina haft på två år, skriver The Wall Street Journal.
Det ekonomiska resultatet som Kina nu offentliggjort är det svagaste sedan första kvartalet 2020 när pandemin precis hade brutit ut.
Att Kinas BNP inte växer mer i Q2 beror enligt WSJ huvudsakligen på de kraftfulla nedstängningarna av flera megastäder.
Kinas kommunistregim har noll tolerans mot covid-smitta och tar därför till drastiska åtgärder för att hindra viruset från att sprida sig.
Problemet är, förutom alla umbärandet det för med sig för Kinas befolkning, att det både slår mot den inhemska ekonomin som den globala.
Enligt kreditvärderingsinstitutet S& P Global Ratings är Kina det land som kommer klara sig sämst vid stagflation, rapporterar CNBC.
Det här visar resultatet av en stresstest hos 20 000 företag som S& P Global Ratings genomfört.
Stagflation kännetecknas av stigande priser och avtagande ekonomisk tillväxt eller hög arbetslöshet.
“Nu när Kinas tillväxt saktar ner tar de en dubbel träff, både från avmattning i tillväxten och pristrycket som kommer upp från utlandet eftersom några av komponenterna importeras … Och det är därför de under stresstestet verkar prestera sämst”, säger S & P Global Ratings seniorforskare Terry Chan till CNBC:s “Squawk Box Asia”.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.