Dagens PS

USA:s handelsunderskott växer – nu 800 miljarder per månad

Handelsunderskott
USA importerar mycket mer än de exporterar. (Foto: Steve Helber/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

I juli var USA:s handelsunderskott 78,8 miljarder dollar, motsvarande 800 miljarder kronor. Det är den högsta siffran på två år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det motsvarar en ökning av handelsunderskottet på 7,9 procent, enligt data från det amerikanska handelsministeriet, rapporterar Bloomberg.

Värdet på importen ökade med 2,1 procent, samtidigt som värdet på exporten ökade 0,5 procent. Siffrorna är inte inflationsjusterade.

Handelsunderskottet kommer att belasta BNP-siffrorna för det tredje kvartalet. USA har haft ett handelsunderskott länge vilket bidrar till den höga statsskulden.

Ökningen av varuimporten var bred och inkluderade ökningar av inkommande leveranser av industriprodukter, kapitalvaror och konsumentvaror. Det totala värdet av exporten dämpades däremot av en minskning av motorfordonstransporterna.

Bloomberg härleder ökningen till framför allt två saker, lagerökningar på grund av en eventuell strejk bland hamnarbetare som kan störa importen i slutet av den här månaden, samt att planeringen för helgsäsongen nu dragit igång på allvar – ska du ha något att sälja till jul är det dags att importera nu.

Det har lett till en ökning av sjötrafiken till den amerikanska västkusten. Hamnarna i Los Angeles och Long Beach, som står för ungefär en tredjedel av all amerikansk containerimport, hade sin tredje starkaste månad någonsin i juli.

Läs även: USA frigör sig allt mer från Kina i världshandeln (Dagens PS)

Läs även: Frossa i tysk ekonomi – första handelsunderskottet på 30 år (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS