Den globala ekonomin går in i en ny fas där USA och Europa tar olika vägar. Federal Reserve ser ut att hålla räntorna oförändrade, medan ECB fortsätter sänka. Det här skapar nya obalanser på finansmarknaderna och lär få långtgående konsekvenser för investerare.
USA och Europa går skilda vägar – så påverkas din ekonomi
Mest läst i kategorin
Den amerikanska ekonomin har gått starkt sedan sommaren 2022, trots varningar om en kommande recession. Efter en serie räntesänkningar under förra året ser Fed nu ut att ha nått vägs ände.
Nordea bedömer, i en ny makroanalys, att den amerikanska centralbanken kommer att hålla räntan oförändrad till slutet av 2026, och spekulationer om höjningar kan till och med återvända.
I Europa ser läget annorlunda ut. Svag tillväxt och en inflation som närmar sig målet gör att ECB väntas genomföra tre ytterligare räntesänkningar på 25 punkter vardera under de kommande mötena.
USA stärker sin position
Skillnaderna i räntepolitik och ekonomisk styrka väntas ge dollarn ytterligare bränsle. Nordea tror att EUR/USD når paritet under året, och att dollarn kan stärkas ännu mer. En starkare dollar innebär högre importkostnader för europeiska bolag och kan pressa vinsterna för exportberoende företag.
Under Trumps första mandatperiod bidrog handelskriget med Kina till att stärka dollarn, och liknande effekter kan uppstå om hans nya tullplaner genomförs. Eventuella handelsrestriktioner mot Kanada, Mexiko och Kina kan ytterligare förstärka dollarn och skapa en ogynnsam miljö för globala investeringar.
Senaste nytt
Vad betyder det för investerare?
Denna tudelning mellan Fed och ECB innebär att investerare behöver tänka om. Amerikanska obligationer erbjuder nu 5 procent avkastning på 10-åriga statsräntor, vilket kan locka kapital bort från mer riskfyllda tillgångar.
Samtidigt kan europeiska börser få det tufft om dollarförstärkningen fortsätter.
För svenska investerare innebär detta sannolikt en ännu svagare krona. Historiskt har SEK och NOK haft svårt i perioder av stark dollar och höga räntor i USA. Om den här trenden håller i sig kan Riksbanken hamna i en svår sits, där svag krona ökar importpriserna samtidigt som låg tillväxt talar för fortsatt försiktighet.
Läs även: Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond. Dagens PS
Osäker framtid
Att USA och Europa går åt olika håll är inte ovanligt, men sällan har skillnaderna varit så markanta. Nordea varnar för att den här utvecklingen kan leda till ytterligare osäkerhet och oförutsägbara marknadsreaktioner.
Med en fortsatt stark amerikansk ekonomi och en kämpande eurozon kan räntegapet mellan de två regionerna fortsätta växa – och investerare behöver vara redo att anpassa sig därefter.
Läs även: Avanza avslutar miljardsatsning – så påverkas du. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.