Dagens PS

Ur askan i elden – fransk kris kan skaka hela EU

Barnier och Bardella
Den nya franska premiärministern kommer att styra med ett passivt stöd från Le Pens parti Nationell Samling – ett stöd som snabbt kan dras tillbaka. (Bild: Canva / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Europa tittar oroligt på medan en fransk kris efter en annan utspelar sig. Frankrike, som är en av Europas största ekonomier, står fortfarande inför såväl politiska som ekonomiska bekymmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frankrike har tillslut fått en ny premiärminister. Månader efter det franska nyvalet, som utlystes efter Emmanuel Macrons katastrofresulat i EU-valet, har ledaren för det konservativa partiet utsetts till premiärminister.

Men Michel Barnier och president Macron har ingen lätt uppgift framför sig när man tar sig an en stor fransk kris. Den nya premiärministern kommer att vara helt beroende av ett stöd från Marine Le Pens populistiska extremhöger samtidigt som landet står inför djupa ekonomiska bekymmer, rapporterar CNBC.

Beroende av Le Pen och Bardella

Det parlamentariska läget i Frankrike är inte helt olikt det svenska, i den mening att det saknas egen majoritet för såväl den samlade vänstern som den mer liberala högern.

Därför har Macron och Barnier behövt luta sig mot Nationell Samling, Frankrikes motsvarighet till svenska Sverigedemokraterna, för att få fram Barnier som kandidat. Det betyder också att den nya politiska ledningen måste blidka Nationell Samling med sin politik, annars kan de snabbt dra tillbaka sitt stöd.

Kraven kommer att vara glasklara – leverera en migrationspolitik och en bostadspolitik som Le Pens parti kan tolerera, annars gör Nationell Samling gemensam sak med vänstern och avsätter premiärministern.

Samtidigt är reformutrymmet väldigt begränsat, för att inte säga negativt, för den franska regeringen. Vi kan vänta oss en uppvisning i politisk judo framöver, när man ska tackla en annan fransk kris av rang.

ANNONS

Senaste nytt

Pressad ekonomi bäddar för fransk kris

Eurozonens näst största ekonomi har bara veckor på sig att presentera för EU-kommissionen hur man ska hantera landets budgetunderskott, som är så stort att kommissionen hotar med sanktioner.

ANNONS

Medlemsländerna får aldrig ha ett större underskott än 3 procent, för att upprätthålla den ekonomiska stabiliteten i unionen – men Frankrikes underskott låg på 5,5 procent i fjol.

Nu blir den nya franska ledningens viktigaste uppgift att vända trenden – utan att väcka ett allt för stort missnöje hos det franska folket som redan har visat i det senaste parlamentsvalet att man är beredda att rösta på partier såväl till vänster som höger om de styrande partierna om de inte levererar.

Brexitförhandlare får axla tufft uppdraget

Den nya franska premiärministern är van vid svåra politiska uppdrag och har bland annat haft tunga uppdrag i det franska och europeiska parlamentet i sina långa politiska karriär – däribland som huvudförhandlare för EU-sidan i Brexitförhandlingarna.

Macrons förhoppning kan vara att Barnier ska vara rätt man för att både tygla den franska extremhögern och att hitta en plan för den franska ekonomin.

Det blir svårt för den europeiska tillväxten att ta fart på riktigt i skuggan av en fransk kris. Den stora ekonomin riskerar att, tillsammans med ett vacklande Tyskland, dra ner Europas återhämtning.

Och skulle man dessutom tappa mer makt till Nationell Samling, som är ett djupt EU-kritiskt parti, skulle det också kunna innebära svåra utmaningar för unionen.

Läs mer: Nu måste Irland spendera miljarderna de inte ville ha. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]