Finanskris, högkonjunktur eller oklart mellanting? Så här tror experterna att ekonomin utvecklas framöver.
Undersökning: Så blir ekonomin framöver
Mest läst i kategorin
2024 är något av ett förlorat år för Sverige, vars tillväxt i princip uteblir. Ekonomin har varit skakig för den Sverige, inte minst sedan kriget bröt ut i Ukraina och inflationen sköt i höjden.
Men statens prognoser är att de sänkta räntorna ska frigöra den svenska ekonomin som ska växa igen de kommande åren. Frågan är bara hur det går med den planen om ekonomin i resten av världen kör i diket.
Men experterna ser faktiskt relativt ljust på vår ekonomiska framtid.
Ekonomin duckar kris
När Wall Street Journal frågar 66 ekonomer om framtiden blir det sammantagna svaret positivt. Man ser bland annat hur den amerikanska ekonomin kommer att kylas ner något, men däremot tror man inte på något fullblodsrecession.
Tillväxten i USA, som är viktig även för länder som är beroende av en fortsatt stark amerikansk ekonomi, tror man kommer att hålla en hygglig takt, även om den lär gå tillbaka något. Många svenska bolag verkar i och exporterar till USA.
Samtidigt ser man för sig hur inflationen kommer att gå ner under målet på 2 procent och att räntesänkningarna kan fortgå, och att det ger fart till den annars dämpade ekonomin.
Överlag verkar de tillfrågade ekonomerna överens om att USA:s ekonomi kommer att lyckas med den planerade mjuklandningen, vilket betyder att man i så fall duckar en ny finanskris.
Värre för Tyskland
Tyskland däremot har svåra problem med ekonomin. Landets tillväxt har länge varit beroende av export till Kina, och nu har Kinas ekonomiska utmaningar smittat av sig på Tyskland som brottas med svåra problem.
Landets BNP har snart backat två år i rad, och även om de kommande åren ser lite ljusare ut så kvarstår de underliggande utmaningarna som inneburit att man hamnat där man är.
Läs även: Östeuropas hedge mot EU: Kinesiska pengar. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.