Dagens PS

Tyska industriproduktionen faller – oro för recession

Tyska industriproduktionen
Tyska industriproduktionen faller mer än väntat. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 maj 2023Publicerad: 08 maj 2023

Den tyska industriproduktionen föll mer än väntat i mars, hela 3,4 procent. Det beror bland annat på tuffa tider för den tyska bilindustrin, och skapar återigen oro om en recession i Europas största ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En opinionsundersökning bland analytiker som Reuters gjort visade på ett förväntat fall för den tyska industriproduktionen på 1,3 procent – men datan från den tyska federala statistikmyndigheten visar på ett betydligt större fall i mars på 3,4 procent. Detta efter en ökning i februari på 2,1 procent.

“Efter en stark utveckling av industriproduktionen i början av året skedde en oväntat kraftig nedgång i mars”, sa det ekonomiministeriet i ett uttalande.

Tillverkningen av bilar och bildelar föll med 6,5 procent jämfört med månaden innan. Maskiner och utrustning föll med 3,4 procent och byggindustrin med 4,6 procent jämfört med februari.

“Tysk tillverkning lider mer och mer av de globala räntehöjningarna, som alltmer bromsar ekonomin. Riskerna för en lågkonjunktur i Tyskland ökar”, säger Commerzbanks chefekonom Ralph Solveen.

Tysklands BNP var oförändrad på kvartalsbasis, efter att ha minskat 0,5 procent under det sista kvartalet 2022. En recession definieras som två kvartal på rad där ekonomin krymper.

“En revidering nedåt skulle innebära att ekonomin föll i recession trots allt”, säger Carsten Brzeski, ING:s globala makrochef till Reuters.

Läs även: Allt är inte nattsvart i ekonomin – se på Tyskland

Läs även: Klimatforskare bestörta över stängd kärnkraft i Tyskland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS