Dagens PS

Tullhotat lågpris-Kina retar upp sina vänner

Kina
Flera utvecklingsländer som Kina hoppas på hjälp från när Trumps tullar blir verklighet slår nu tillbaka mot importen av kinesiska lågprisvaror. (Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Länder som Kina hoppas ska bidra till att dämpa effekten av Trumps tullar vänder sig nu mot Asiens största ekonomi och inför egna handelstullar mot kinesisk import.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Importen av kinesiska lågprisvaror slaktar arbetstillfällen och drar ner produktionen i utvecklingsländer som Kina lutar sig mot när den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trumps aviserade tullar snart träder i kraft.

Därför slår länder som Indonesien, Pakistan och Brasilien – och flera andra utvecklingsländer som Kina hoppas få hjälp av – nu tillbaka.

Kina slår undan benen på sig självt

Det här rapporterar The Wall Street Journal och konstaterar att de berörda ländernas önskan om att utöka sin tillverkningsindustri krossas när en “störtflod av billiga kinesiska varor” sköljer över utvecklingsländerna.

Det här gör, skriver tidningen, att friktionen ökar mellan Kina och de fattiga länderna i den globala södern, “vilket komplicerar Pekings planer på att bygga allianser när man konfronterar eskalerande handelsspänningar med USA”.

Inte nog med det. Följden kan bli att Kina i ett värstascenario petas från tronen som ledande affärsnation för utvecklingsländerna, det finns åtminstone ett reellt hot om det i spåren av de mindre välbeställda ländernas motreaktion, enligt WSJ.

ANNONS

Senaste nytt

Miljoner jobb försvann i USA

Utvecklingsländerna, eller i alla fall många av dem, fruktar att samma typ av Kinachock som drabbade USA:s industri för ett kvarts sekel sedan snart blir deras egen verklighet.

Ekonomer uppskattar, skriver WSJ, att mer än två miljoner jobb gick förlorade i den amerikanska ekonomin mellan 1999 och 2011 när Kina överöste landet med billigt importerade möbler, leksaker och kläder, vilket sköt amerikanska tillverkare i sank.

ANNONS

I artikeln framgår det, med hänvisning till just denna rapport, att liknande mönster nu märks bland Kinas handelspartners, däribland Thailand där mer än 1700 fabriker fått lägga ner sina verksamheter under bara ett års tid mellan början av 2023 och Q1 2024.

Reser nu murar mot Kina

Utvecklingsländerna, som är rädda för att Kinas lågprisvaror ska slå deras egna affärer i spillror, uppges ha vidtagit nästan 250 handelspolitiska åtgärder för att skydda sig mot kinesisk import.

Brics-landet Brasilien, en av världens största stålproducenter, står för ungefär hälften av dessa skyddsåtgärder, enligt en annan rapport som WSJ refererar till.

Bangladesh, Sydafrika, Indien – listan är lång över länder som Kina hoppas ska hjälpa landet att parera mot Trumps kännbara tullar, och även tullarna som Europa rest mot Kina.

Tullar även från fattiga länder

Men flera av utvecklingsländerna som Kina försöker blidka har egna handelstullar mot kinesiska importvaror för att skydda sina företag och ekonomier.

“Trump har sagt att han kommer att höja tullarna på kinesisk import till USA till 60 procent eller mer. Även mindre ökningar kan skaka en kinesisk ekonomi som kämpar för att återhämta sig från en fastighetskrasch och andra problem”, konstaterar WSJ.

Läs även: Europas industri rasar medan Kinas fabriker rusar Dagens PS

ANNONS

Läs också: EU-ja till biltullar – Sverige vill ha undantag News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]