På onsdagskvällen meddelade Donald Trump att man kommer att införa tullar på hela omvärlden för att rädda USA:s ekonomi. Men hur landade USA:s styre i siffrorna som presenterades?
Trumps vilda matematik – siffran bakom nya tullarna


Mest läst i kategorin
Under en presskonferens förkunnade Donald Trump att USA ska bli rikt igen – genom att göra det dyrare att importera varor till USA.
Med de höjda tullarna kommer höjda priser på utländska varor – vilket ska tvinga amerikanska konsumenter att köpa amerikanska varor. Den som vill konkurrera i USA får flytta sin verksamhet dit. På så vis ska investeringarna öka i USA och jobben ska strömma till landet.
Totalt 54 procent på kinesiska varor, 20 procent på EU:s varor och minst 10 procent på resten av världen. Men här kommer den uppenbara frågan:
Hur har man räknat fram dessa nivåer?

Läs mer: Experter totalsågar Trumps tullar: “Ett självmål”. Dagens PS
Trumps tullar ett allvarligt bakslag
Förvirringen var maximal bland experter och politiker runt om i världen. Man försökte förstå hur Trump och adminstrationen i USA hade landat i de påstådda tullar som man menar att omvärlden har mot USA.
Med traditionella mått mätt är tullarna mellan Sverige och USA ungefär jämna – att vi skulle ha tullar på nästan 40 procent på amerikanska varor stämmer helt enkelt inte.
“Det här är det allvarligaste bakslaget för öppen, fri världshandel som vi har sett sedan mellankrigstiden”, sa EU:s ordförande Ursula von der Leyen
Världens ekonomer har försökt begripa – och svaret tycks vara nästan lika obegripligt som resultatet:
USA straffar oss med höga tullar för att de köper mer varor av oss än vad vi köper av USA.
Fakta: Det här är en tull (enligt TT)
Tull är, något förenklat, en avgift på handel med en vara. Historiskt har tullar varit vanlig vid import eller export över landsgränser, för att skydda inhemsk industri och för att ta in pengar till statskassan. I modern tid har ekonomerna varit överens om att frihandel istället är det som skapar mest välstånd för alla, men fortfarande har enskilda varor belagts med tullavgifter, inte sällan av politiska skäl.
För USA:s president Donald Trumps är tullar ett vapen för att stärka landets inhemska produktion och skapa arbetstillfällen. Från kritikernas håll framhålls att resultatet blir sämre ekonomisk tillväxt, högre inflation och ett instabilare världsmarknadsläge.
Senaste nytt
Trumps matematik ska vända balansen
Förklaringen till de påstådda tullarna mot USA verkar helt enkelt vara det handelsunderskott som uppstår när USA importerar betydligt mer än vad man exporterar.
Landet har i decennier kunnat köpa bra och billiga importvaror – och har på kuppen också förlorat delar av sin industri till bland annat Kina och EU.

“Det här är ett extraordinärt nonsens”, menar James Surowiecki som upptäckt och delat roten bakom dessa tullsiffror på X.
USA köper mer varor av Indonesien än vad Indonesien köper av USA – nu menar man att detta alltså skulle vara detsamma som en tull.
Man kan säga att USA helt plötsligt hittat på ett eget sätt att räkna, och nu ska resten av världen betala för deras vilda matematik.
Experten: “Idiotiskt”
John Hassler, professor i nationalekonomi, menar i en intervju med SVT att det är viktigt att förstå hur produktionskedjor fungerar globalt.
Han exemplifierar med ett scenario där ett land exporterar stål till ett annat, vilket i sin tur tillverkar traktorer och exporterar dessa vidare till ett tredje land. Detta tredje land producerar sedan livsmedel som exporteras tillbaka till det ursprungliga stålexporterande landet.
Det kanske inte balans mellan länderna – men produktionskedjan ger en givande export och import till de inblandade länderna som möjliggör specialisering och vinster för alla inblandade.
“Det är en idiotisk ansats att börja med att det ska vara balans med varje land för då förhindrar man specialisering i världen och i förlängningen produktionskedjor”, säger Hassler som menar att inget annat land räknat på det här sättet.
Han anser att strategin underminerar möjligheten till internationell specialisering och på längre sikt även förstör välfungerande produktionskedjor.
Logiken uteblir helt enkelt när Vita huset räknar. Och hela världen ser ut att få betala priset.
Läs mer: Kreativ matematik bakom USA:s tullattack. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.