Den tröga takten i kinesiska fabriker av utländska beställningar varnar för en kommande global lågkonjunktur. Den höga inflationen skrämmer konsumenterna samtidigt som pandemin fortsätter att leda till lockdowns och problem med leveranskedjorna i Kina.
Trög takt i kinesiska fabriker varnar för global lågkonjunktur
Mest läst i kategorin
Många hushåll håller hårt i plånböckerna genom den skenande inflationen vilket i sin tur drabbar de kinesiska fabrikerna som redan släpar efter, skriver Bloomberg.
Efterfrågan på de stora europeiska och amerikanska marknaderna minskar.
“Konsumenter har inte pengar att spendera med skyhög inflation”, säger Wendy Ma, marknadschef på en textiltillverkare i den kinesiska staden Ningbo, som uppger att nedgången i efterfrågan har kommit snabbt – där orderingången för varor som knappar, dragkedjor och sytråd minskade med omkring 30 procent i juli och augusti, jämfört med ett år tidigare.
Inflation och lockdowns – global lågkonjunktur
Det är kombinationen av inflationen och det fortsatta problemet med leveranskedjorna som beror på bland annat fortsatta kinesiska lockdowns, som ställer till det i fabrikerna.
“Den allmänna riktningen är att exporttillväxten kommer att avta under de kommande månaderna, och det är möjligt att nå ett negativt territorium i slutet av året”, säger Larry Hu, chef för Kinas ekonomi på Macquarie Group, vidare.
Han tror dock inte att det blir en kollaps av kinesiska varor, utan snarare en gradvis avmattning.
Vill rensa sina lager
Samtidigt är det många bolag som vill rensa sina lager innan de beställer nya varor från fabrikerna. Eftersom återförsäljare ofta måste låsa in sina beställningar i förväg, så är nedgången nu ett tecken på att konsumenternas svaga efterfrågan kan hålla i sig långt framöver, enligt vissa företag.
Många bolag har fått se sina beställningar minska med minst en tredjedel. Melissa Shu är exportchef på en tillverkare av LED-billjus i staden Zhenjiang som säger att kunderna numera är betydligt mer försiktiga när de beställer varor.
“Den makroekonomiska miljön är svag – kriget, inflationen, de ökade levnadskostnaderna – som ingen av oss kan undkomma.”
Läs även: Apple till företag i Taiwan: Skriv ”Made in China”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.