Dagens PS

Svettigt för kronan – Fed sätter press

Svettigt för kronan
Kronan möter ytterligare press när Powell uttalar sig om att Fed inte lär behöva sänka räntan igen på ett tag. (Bild: AP / TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Ytterligare bekymmer för Sveriges valuta uppenbarar sig. Ett besked från USA:s centralbank antyder att svenska kronan kan komma att förlora ytterligare, särskilt mot dollarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Återvalet av Donald Trump har inneburit ett brant fall för kronan. Redan innan valet hade kronan tappat 30 öre på dollarn, och nu har vi tappat 30 öre till – på bara en vecka.

En dollar kostar i dag över 11 kronor, och det lär inte bli bättre efter Powell och Federal Reserves kommentar om att man inte kommer ha bråttom att sänka USA:s styrränta igen.

Läs mer: Dyrt att vara svensk – kronan faller. Dagens PS

Så kan USA:s styrränta påverka kronan

En hög amerikansk styrränta kombinerat med en fortsatt sänkning av den svenska räntan skulle kunna ha flera effekter på kronan.

Här är några av de mest sannolika konsekvenserna:

Dollarn stärks

Om USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan samtidigt som Riksbanken sänker den kommer det troligen innebära att den amerikanska dollarn mer blir attraktiv för investerare. Då vi en dyrare, inklusive svenska kronan.

Kronan faller

ANNONS

En sänkning av den svenska räntan gör svenska valutan mindre attraktiva för investerare, vilket kan leda till att kapital flödar ut ur Sverige – särskilt om de ser större uppsida i den stabilare valutan i USA.

Detta skulle öka trycket på den svenska kronan och potentiellt orsaka en försvagning, beroende på vad som händer i omvärlden.

Förändrat risklandskap sänker kronan mot dollarn

Om ränteskillnaderna mellan USA och Sverige ökar kan investerare söka högre avkastning i USA, vilket ytterligare förstärker effekten av en svagare krona.

Detta gäller särskilt om den globala ekonomin är osäker, vilket ofta får investerare att söka säkra tillgångar som amerikanska statsobligationer.

Däremot behöver inte kronan fortsätta tappa mot andra mindre valutor på marknaden.

Läs även: IMF varnar: Europa halkar alltmer efter USA. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Därför lär vår styrränta bli lägre ändå

Så, hur kommer det sig att vi lär fortsätta sänka vår styrränta medan USA höjer? Struntar Riksbanken fullständigt i att kronan lär falla?

ANNONS

Den korta förklaringen är att Sveriges ekonomi knappt växer och att vår inflation redan är betydligt lägre än i USA. Därför finns det fog för att fortsätta sänka styrräntan här, så att vår ekonomi kan få fart utan någon större risk för att inflationen ska skena på kort sikt.

I USA däremot är ekonomin betydligt starkare. Tillväxten är på en rimlig nivå och arbetslösheten är låg. Dessutom är landets inflationssiffra fortfarande en bra bit över 2 procent. Alltså har Fed svårt att motivera ytterligare sänkningar, givet att läget inte förändras.

För den som väntar på en billigare dollar kan det vara bra att förbereda sig på en lång väntan. Givet ländernas olika ekonomiska situationer och den allmänt oroliga omvärlden talar mycket för en fortsatt stark dollar – och svag krona.

Läs även: USA:s inflation stiger som förväntat – börsen jublar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]