Det går inte så bra nu. Sveriges ekonomi krympte 0,8 procent i juli enligt Statistiska centralbyråns BNP-indikator.
Sveriges ekonomi krymper – BNP föll oväntat
Mest läst i kategorin
Enligt Statistiska centralbyråns BNP-indikator för juli så föll Sveriges ekonomi oväntat med 0,8 procent jämfört med juni.
På årsbasis så föll BNP 0,9 procent mellan juli 2023 och juli 2024, enligt SCB:s BNP-indikator. Dessutom hade juli i år två ytterligare arbetsdagar jämfört med motsvarande månad föregående år.
”Sveriges bruttonationalprodukt minskade i juli med ett lägre produktionsvärde bland näringslivets tjänsteproducenter och i byggbranschen. Nedgången hölls tillbaka av högre produktionsvärden i tillverkningsindustri och bland offentliga myndigheter,” säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB i ett pressmeddelande.
Datan klassificeras som statistik under uppbyggnad och mer exakta siffror publiceras i ordinarie beräkning av det tredje kvartalet 2024 som kommer i slutet av november.
Hushållskonsumtionen föll på årsbasis med 1,1 procent, med särskilt stort tapp för restauranger, caféer, hotell och annan övernattningsservice. Jämfört med juni ökade dock hushållskonsumtionen med 3,0 procent.
Industriorderingången föll på årsbasis med 0,1 procent jämfört med juli förra året. På månadsbasis minskade industrins totala orderingång med 3,9 procent i juli.
“En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling på månadsbasis i säsongsrensade tal. Utvecklingen i den totala orderingången var negativ både på hemmamarknaden och på exportmarknaden. Jämfört med juni minskade hemmamarknaden med 0,1 procent medan exportmarknaden minskade med 7,9 procent, båda i säsongsrensade tal”, skriver SCB.
Läs även: Storbanken: Åldrande befolkning är dåligt för börsen (Dagens PS)
Läs även: Tungt besked för EU: “Investera eller gå under” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.