Portugal är berett att diskutera en global miljardärsskatt men Sverige vill inte stödja tanken. När FN tar upp frågan röstar Sverige nej.
Sverige vill inte ha miljardärsskatt – röstar nej i FN
Mest läst i kategorin
Tanken på en global miljardärsskatt för att skapa resurser för att agera mot hunger, fattigdom och klimathot är inte nu.
Däremot är den aktuell i flera olika sammanhang just nu.
Som ordförande för G20-gruppen, som inkluderar världens största ekonomier, har Brasilien beställt en rapport på området och vill inrätta en global allians mot hunger och fattigdom.
I det sammanhanget har en global miljardärsskatt aktualiserats.
”Förtjänar att studeras”
Nu öppnar Portugals utrikesminister Paulo Rangel dörren för att gå vidare med skatten.
“Skatten på de superrika är något som förtjänar att studeras och övervägas, vilket vi är öppna för”, säger Paulo Rangel hos Portugal News.
Han påpekar samtidigt om skatten att ”dess konturer inte har definierats fullt ut”.
Det är nödvändigt att “komma överens om villkoren för hur ett bidrag av denna typ kan inrättas och vad som är dess tillämpningsområde”, påpekar Rangel.
Två procent i skatt
G20-rapportens slutsats är att en minimiskatt på två procent för miljardärer skulle vara det lämpligaste och dra in mer än 250 miljarder dollar per år.
Nu diskuteras även en miljardärsskatt i FN, där FN:s generalförsamling inom kort inleder förhandlingar om en ny ramkonvention för internationellt skattesamarbete.
Sverige är inte med på noterna. I stället vill den svenska regeringen begränsa konventionens mandat och stryka formuleringar om beskattning av förmögna och miljörelaterade skatteåtgärder, enligt SVT.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.