ANALYS – Ju mer globalt stök, desto mindre tro på svensk ekonomi. I vart fall om man ska tro marknadens reaktioner i år. Om handelskriget kommer av sig är vägen däremot fri för Sverige.
Sverige stor vinnare om handelskriget kommer av sig


Mest läst i kategorin
Regeringen, Riksbanken, storbankernas experter och en lång rad andra ekonomer har pratat om en svensk högkonjunktur i antågande. Efter flera år av utebliven tillväxt har prognosen varit glasklar – det vänder i år.
Men USA:s nya ekonomiska politik (krig) har fått prognosmakarna att svettas. Ljusa prognoser har störts av osäkra tider. Nu är det svårt att säga vad som komma skall och det pratas redan om en försening av återhämtningen i Sverige
Läs mer: Styrkebesked för Sverige: Inflationen överraskar i mars. Dagens PS
God prognos för Sverige
Efter flera år av utebliven tillväxt har prognosen varit att Sverige ska vända 2025 och att tillväxten ska öka ytterligare under 2026.
I sin senast prognos räknar Riksbanken med att BNP ökar med 2 procent de kommande åren. Bakomliggande faktorer är bland annat:
-Svenska hushålls möjlighet till ökad konsumtion
-Förväntningar på högre sysselsättning
-Ökade investeringar och ökad export
Källa: Riksbankens penningpolitiska rapport från mars 2025
Marknaden verkar hålla med. Efter att Donald Trump tillträdde i januari ökade intresset för Sverige markant. Något oväntat reste sig kronan ur sin dvala när investeringar flockades från USA till Sverige.
Ett tag presterade den svenska börsen och den svenska valutan bäst.
Men i takt med att det visade sig att Trump menade allvar med handelskriget vände allt, och Sverige blev snabbt en av de stora förlorarna. Vad säger detta om Sverige 2025 och den utlovade högkonjunkturen?

Läs även: Flykt från kronan – marknaden tvivlar på Sverige. Dagens PS
Sverige extra känsligt för världsläget
I början av året låg korten rätt för Sverige. Lyckligt ovetandes om hur hårt handelskriget skulle slå såg man för sig hur Sverige var en tillväxtmarknad.
Goda statsfinanser, en lågt värderad valuta och en högaktuell industri. God tillgång på billig energi, välsmorda internationella relationer och ett gynnsamt ränteläge i kombination med hanterbar inflation.
Sagt på det sättet, låter Sverige som ett säkert kort. Men den goda grunden är extremt känslig för läget i omvärlden.
“Vi reviderar ner global BNP, mest för USA som vi antar går in i en mild recession samtidigt som inflationen stiger till följd av högre tullar”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman som i en ny prognos hävdar att Riksbanken behöver sänka styrräntan.
När det gick upp för världen exakt hur konfrontativt Vita huset är under ledning av Trump så slog det direkt mot marknadens syn på Sverige. Luften gick snabbt ur börsen när den svenska ekonomins givna framgång inte var lika självklar.

Läs mer: Kronan skjuter i höjden när Europa rustar för krig. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Beroende av framtidstro
Optimismen kring Sverige är helt avhängd på den goda prognosen som det talats om. Vår ekonomi är beroende av fördelaktiga exportförhållanden och låga räntor – två faktorer som påverkas extremt mycket av det handelskrig som just nu befinner sig i limbo.
Skulle handelskriget visa sig vara mer av en vansinnig förhandlingsstrategi från USA:s sida, snarare än en utdragen historia med höga tullar, är Sveriges goda utgångsläge nästan lika goda nu som för tre månader sen.
Om USA däremot är berett att fortsätta sitt krig mot den globala ekonomin, då talar mycket för att det blir en särskilt besvärlig tid för oss.
Läs även: Trump ger upp efter mindre än ett dygn – pausar tullarna. Dagens PS
Pausade tullar inte nog
När USA meddelade att majoriteten av tullarna pausas i 90 dagar – förutom mot Kina – fick hela världens marknader ett rejält uppsving.
En omedelbar reaktion syntes även på kronan – som stärktes mot dollarn och hittade tillbaka till nivåer under 10 kronor igen. Men det räcker inte för att Sverige ska sticka ut markant.
Delar av tullsatsen kvarstår, osäkra förhandlingar mellan EU och USA väntar och ett fullskaligt handelskrig mellan Kina och USA pågår fortfarande.
Sverige behöver världen för att lyckas
Svensk ekonomi är konstruerad så att vi inte kan vinna om världen förlorar. Vi är extremt beroende av både export och import – och en försvagad världsekonomi är detsamma som en stor utmaning för vår ljusa framtid.
Ta bara inflationen och styrräntan, som exempel. Den svenska staten är förvisso lågt belånad, men det är inte svenskarna. Därför är ekonomin i Sverige väldigt känslig för högre räntor.
Skulle handelskriget driva upp inflationen så följer räntan sannolikt med – och det skulle kunna bidra till en mycket grå bild av utvecklingen för svenska hushåll och svenska företag.
Ytterligare positiva signaler behövs med andra ord för att världen ska övertygas om att Sveriges framgång blir verklighet. Men det är tydligt att vår ekonomi är särskilt känslig för det nyckfulla globala läge som har ekonomin i sitt grepp.

“Prognosen från Riksbanken har varit att vi kommer se en återhämtning i svensk ekonomi, att inflationen stabiliserar sig kring 2 procent, och att vi har goda förutsättningar för en stark återhämtning. Den prognosen tycker jag fortfarande står sig”, sa Riksbankens förste vice chef i en intervju med Dagens PS i början av mars.
Redan då var det stökigt – och även om Riksbankens prognos sannolikt lär vara skakad så är den inte raderad.
Nästa steg?
Det finns två uppenbara besvär som behöver undanröjas för att molnen ska klarna över Sverige.
Den stora och omedelbara nöten att knäcka är det kraftigt upptrappade handelskriget mellan Kina och USA. Konflikten mellan världens största ekonomier är oerhört alarmerande och kommer att påverka alla. En snabb och fördelaktig lösning gynnar svensk industri.
På längre sikt är den generella tullsatsen på 10 procent och förhandlingarna om högre tullar mot bland andra EU en mycket besvärlig puck. Utfallet är viktigt för Sverige.
Pausen på 90 dagar gav lättnad i marknaden och visar att Vita huset inte är helt orubbligt. Samtidigt är 10 procents tullar på alla varor som ska in i USA också ett stort skifte.
Kommande förhandlingar innebär en stor osäkerhet för världsekonomin. Marknaden hatar osäkerhet.
Frågetecknen är många. Den goda prognosen för svensk ekonomi och en fortsatt stark krona verkar hänga på att handelskriget blir mer av ett handelstjafs. För att citera valutastrategen Amanda Sundström på SEB:
”Just nu stärks kronan på förväntningen om att det ska gå bättre för svensk ekonomi. Om det inte börjar ske håller inte den här trenden i sig.”
Läs mer: Tullbomben desarmerad – börsens största rus på decennier. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.