Under första kvartalet lyckades Sverige, med nöd och näppe, undvika att hamna i en lågkonjunktur, trots att ekonomin tyngs av hög inflation och höga räntor.
Sverige lyckades undvika lågkonjunktur
Mest läst i kategorin
Nordens största ekonomi, den svenska, undvek att hamna i en teknisk lågkonjunktur under första kvartalet, det rapporterar Bloomberg.
BNP ökade något
En teknisk lågkonjunktur definieras som två på varandra följande kvartal med sjunkande BNP, och under första kvartalet hamnade Sveriges BNP, justerad för säsongsvariationer, på 0,2 procent.
Föregående kvartal minskade Sveriges BNP med 0,5 procent, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.
Senaste nytt
Inflation på rekordnivå
I en Bloomberg-undersökning bland ekonomer hamnade medianuppskattningen på att det inte skulle bli någon förändring och Sveriges Riksbank väntade sig en uppgång på 0,3 procent.
Trots Riksbankens penningpolitiska åtstramning som nu tagit styrräntan till 3,5 procent, drabbas Sverige av underliggande inflation som ligger nära rekordnivåer.
I Sverige är konsumenter pressade och många branscher, från detaljhandeln och tjänstesektorn till byggbranschen, tyngs av inflationen.
Swedbanks analytiker
I ett meddelande till kunder, säger Swedbanks analytiker Maria Wallin Fredholm att Sveriges ekonomi fortfarande är ganska motståndskraftig.
“Den månadsvisa hushållskonsumtionsindikatorn, tillsammans med kortdata från Swedbank Pay, indikerar att hushållens konsumtion fortsätter att försvagas så de positiva bidragen måste komma från andra sektorer”, säger hon, enligt Bloomberg.
Hon menar att de positiva bidragen sannolikt kommer från nettoexporten eftersom varuexportdata från i går indikerade att den externa efterfrågan fortfarande är god.
Sverige har värsta BNP-nedgången i EU
Sverige genomgår en av de globalt sett djupaste nedgångarna för bostäder, efter att uppgångarna under pandemin var överdimensionerade.
Enligt OECD:s prognoser kommer Sverige i år få den västa BNP-nedgången i EU.
De kommande två åren finns det inte mycket att glädjas över, Riksbanken räknar med en minskning med 0,5 procent i ekonomisk produktion i år, innan det nästa år blir 0,2 procents tillväxt.
Ekonomer på Swedbank har sagt att Sverige står inför två tuffa år.
Det går bättre för Norge och Danmark
Vad gäller övriga Norden hamnade Finland i en lågkonjunktur redan andra halvåret 2022, men Danmark och Norge kommer troligtvis kunna undvika helårsnedgångar.
För Danmarks del är det tack vare landets läkemedelssektor och för Norges del tack vare fossilbränslesektorn, det skriver Bloomberg.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Sveriges BNP uppåt det första kvartalet – föll i mars
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.