Dagens PS

Svensk analys: Rysslands ekonomiska reserver på väg att ta slut

Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin. (Foto: Sergei Karpukhin/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Enligt en svensk analys av Rysslands ekonomi bör vi ta de ryska siffrorna med en rejäl skopa salt på kort sikt – och på lång sikt ser det riktigt mörkt ut för Vladimir Putins regim. Reserverna “kan ta slut så snart som om ett år”, enligt rapporten från Handelshögskolan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras gav Sveriges regering Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera Rysslands ekonomi: ”Ryssland sprider en bild om en motståndskraftig ekonomi som växer samtidigt som flera siffror visar på att ekonomin inte går fullt så bra som det verkar. Rysslands ekonomiska propaganda behöver motverkas”, var budskapet då från finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Nu har uppdraget redovisats, i form av en rapport “The Russian Economy in the Fog of War” som KI beställt av av Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm med Anders Olofsgård, deputy director, som rapportförfattare.

“Omdirigeringen till en krigsekonomi sätter press på alla sektorer som inte är direkt inblandade i kriget, vilket leder till interna makroekonomiska obalanser, ökade risker i den finansiella sektorn och urholkade exportintäkter och befintliga reserver”, skriver Konjunkturinsititutet om rapporten.

Ifrågasätter ryska officiella siffrorna

Baserat på de officiella BNP-siffrorna så kan Ryssland fortsätta sin nuvarande krigspolitik på kort sikt enligt både rapporten och andra analytiker, men rapporten från SITE ifrågasätter om vi kan lita på siffrorna då de är beroende av officiell rysk inflationsstatistik.

“Centrala ekonomiska indikatorer som inflation och real BNP-tillväxt bör behandlas med en betydande grad av omsorg och officiella siffror med dessa variabler bör inte nämnas utan en uttrycklig varning om att de är en del av den ryska propagandanarrativet”, skriver SITE.

Oberoende uppskattningar antyder högre inflationssiffror, och även växelkursen mellan den ryska rubeln och andra valutor tros vara manipulerad vilket får effekter på officiell statistik. Rapporten från SITE uppskattar att den verkliga BNP-tillväxten på årsbasis ligger någonstans mellan 3,6 procent (den officiella siffran) och minus 10 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Använder sig av reserver – som snart kan ta slut

Vladimir Putins regim använder sig friskt av reserver som den statliga förmögenhetsfonden för att hålla ekonomin över vattenytan.

ANNONS

“De reserver som har bidragit till finansieringen av finanspolitiska krigsutgifter kommer inte att vara för evigt och kan ta slut så snart som om ett år. Detta kommer att öka pressen på centralbanken att sänka styrräntan och i något skede även finansiera budgeten med sin tryckpress, med potentiellt allvarliga konsekvenser för inflationen och växelkursen”, skriver SITE.

Exakt hur länge reserverna räcker är svårt att uppskatta då väldigt mycket beror på oljepriset. En “fullskalig” ekonomisk kris är inte sannolik på kort sikt enligt rapporten, och länder som Iran, Kuba och Nordkorea har visat att auktoritära regimer kan fortsätta vid makten trots hårda sanktioner med tillräckligt mycket repression.

Kraftigt försämrade förutsättningar

Vad som dock är odiskutabelt är att Rysslands ekonomiska förutsättningar på längre sikt försämrats kraftigt.

“Vår analys av utsikterna för den ryska ekonomin på medellång till lång sikt ger en mörkare bild. Långsiktig ekonomisk tillväxt drivs överallt av investeringar i fysiska och humankapital, allokativ effektivitet och teknisk utveckling. I dagens Ryssland lämnar utländska investerare lämnar och det finns en utvandring av särskilt unga och utbildade medborgare”, skriver SITE i sin rapport.

Läs även: Ryssland slår rekord i försvarsutgifter (Dagens PS)

Läs även: Då kan Rysslands ekonomi kollapsa (Dagens PS)

Läs även: Rysslands trollfabriker bär arv från Lenin (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS