Donald Trumps löften om att stärka den amerikanska ekonomin har väckt frågor om hur planerna ska förverkligas. USA har redan visat tecken på ekonomisk oro, och frågan är om hans löften kan leverera en starkare ekonomi eller snarare förvärra situationen.
Strateg sågar USA:s vägval för framtiden – "Det går inte ihop"
Mest läst i kategorin
Det är ett högt spel på den globala arenan, där både retorik och faktiska åtgärder påverkar amerikanska och internationella aktörer.
I en intervju med EFN uttrycker aktiestrateg Mattias Sundling från Handelsbanken oro över konsekvenserna av höga tullar och protektionistiska åtgärder.
Ekonomiska obalanser och motsägelser
“Det går inte riktigt ihop”, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Handelsbanken, när han beskriver Trumps löften om att återuppliva den amerikanska tillverkningsindustrin och samtidigt behålla ett starkt importberoende.
De föreslagna höga tullarna kan skydda amerikanska företag på kort sikt, men det sker till ett högt pris för konsumenter och andra industrier. “Att införa höga tullar riskerar att driva upp priserna för amerikanska hushåll och skapa problem i leveranskedjorna, vilket är raka motsatsen till det som Trump har lovat sina väljare.”
Läs mer: Chefsekonom varnar för chock i USA-ekonomin. Dagens PS
Sundling varnar även för att en skarp åtstramning i USA:s ekonomi skulle kunna leda till en chock som drabbar både arbetsmarknaden och hushållens ekonomi. Det är denna dubbelhet som gör den nuvarande situationen så svårbedömd, där protektionistiska ambitioner och ekonomiska realiteter ofta går i konflikt med varandra.
Nya uppdrag och gamla utmaningar i USA
Det är inte bara tullfrågan som skapar osäkerhet. I ett oväntat drag har Donald Trump gett Elon Musk i uppdrag att se över ineffektivitet och slöseri inom den federala administrationen.
Enligt Mattias Sundling kan detta uppdrag ses som ett försök att visa på handlingskraft och viljan att effektivisera, men risken finns att fokus på sådana symboliska åtgärder skymmer sikten från de större systemproblemen.
“Osäkerheten kring handelsrelationerna är ett stort hot mot global tillväxt och stabilitet”, menar Mattias Sundling. Om USA fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi att se både försvagad internationell handel och en inhemsk ekonomi som drabbas av motåtgärder från andra länder.
Samtidigt är det tydligt att USA inte är ensamma om protektionistiska tendenser – även i Europa syns signaler om att försöka skydda egna marknader, vilket bidrar till en alltmer fragmenterad global ekonomi.
Läs även: Trumps trestegsraket i kommande handelskriget. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.